Српска и Србија сачуваће ћирилицу

Министарка просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да ресорно министарство, заједно са научном, академском и културном јавношћу, може и жели да допринесе јасном позиционирању ћирилице као нераскидивог симболичког елемента културног наслеђа српског народа.

фото: Танјуг

„Српска култура је јединствена на сваком простору на ком српски народ живи у оквиру или изван граница његових државних творевина“, рекла је Тривићева за „Независне новине“.

Она ја нагласила да ће закључци Форума о ћирилици, који је окупио еминентне стручњаке у оквиру две дискусије — јавна употреба ћирилице и употреба ћирилице у дигиталном добу — бити од велике помоћи Министарству на путу системског решавања заштите ћирилице као питања од националног значаја.

„Да бисмо учврстили пут националног опстанка и културног напретка, будућности утемељене на чврстини културног наслеђа које нам је завештавано вековима, морамо са више пажње и озбиљности баштинити српски језик и ћирилично писмо“, додала је Тривићева.

Напоменула је да потписивање повеље о српском културном простору представља опредељење, тежњу и одлучност министарстава из Српске и Србије, као и да две владе утврде заједничку стратешку културно-просветну политику, пренела је РТРС.

„Очување културног и националног идентитета је наш примарни задатак. Повеља повезује све Србе у њиховом културолошком деловању где год се налазили, јер границе културног простора није могуће свести у границе политичког, односно државног простора“, рекла је Тривићева.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »