Сећање на бомбе неће избледети: У Паризу и Стокхолму обележен 20 година од почетка НАТО агресије

Срби из Париза обележили су данас две деценије од почетка агресије НАТО на СР Југославију скупом на Тргу Трокадеро, на истом месту где су се често окупљали током бомбардовања.

Била сам овде 1999. године, као девојчица, са оцем Радосавом. Ево нас сада, овде, поново. Битно је да обележимо овај датум и сетимо се жртава — поручила је за «Новости» Санела Нешић, чланица Савеза Срба Француске, чија мајка Драгица је пореклом са Косова, а теча Милорад Грујић води се као нестао.

На скупу су говорили историчар Алекси Труд, докторанд париског универзитета Душан Гујаничић, докторанд Филозофског факултета у Београду Пол Антоан, као и председник и потпредседник Заједнице Срба Француске Ромео Милошевић и Ђуро Ћетковић.

Важно је да покажемо да не заборављамо и да, у исто време, пружамо руку нашим француским пријатељима и свима онима који сада схватају да је то била грешка и велика неправда. Они су пре 20 година подржавали оно што је данашња Исламска држава, јер је Косово територија која је дала највише џихадиста по глави становника у Европи — поручио је за наш лист генерални секретар ССФ Никола Тодоровић.

СТОКХОЛМ: ОБЕЛЕЖЕНО 20 ГОДИНА ОД ПОЧЕТКА АГРЕСИЈЕ

И у Стокхолму је обележено 20 година од почетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.

Програм је одржан у организацији Фондације «Царица» и Централне куће културе у Стокхолму, а уз подршку Савеза Срба у Шведској, Амбасаде Србије, Српске православне цркве и Удружења пријатеља Црне Горе.

У програму су учествовали начелник Центра за суседне земље и Средоземље у Институту за међународну политику и привреду Слободан Јанковић и адвокат Срђан Алексић, саопштили су организатори, а преноси Срна.

Алексић је говорио о горућим питањима загађења животне средине и последицама бомбардовања по здравље грађана. Он је предочио мишљења и налазе домаћих и страних научника која повећање броја оболелих од рака повезују са употребом муниције са осиромашеним уранијумом, наводећи податке да данас у Србији од малигних обољења умре исти број људи као и у Немачкој, која има око 10 пута више становника.

Алексић је рекао да тим правника и државна комисија Србије добијају значајну помоћ из Италије, Немачке и Швајцарске, како од колега, тако и од других стручњака из релевантних области.

«Имамо доста необоривих доказа о одговорности починиоца и радимо како на припреми оптужница, тако и на утврђивању изгледа за међународну медијацију да дођемо до обострано прихватљивог споразума», рекао је Алексић.

Јанковић је већи део излагања посветио изношењу стварних разлога НАТО агресије на једну суверену земљу, без расправе о познатим изјавама да је то «била хуманитарна интервенција и намера да се Србија ослободи диктатуре једног човека».

Предавања су допуњена са два докуметарна филма — «Бомбе које су разрушиле мир», украјинске редитељке Олге Лазебник, као и «Ураниум 238 — моја прича», о штетним последицама на људе и животну средину које је изазвала употреба пројектила са осиромашеним уранијумом током НАТО агресије на Србију 1999. године.

Г. Ч./Танјуг/Новости

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »