Политико о бомбардовању СРЈ: Напад без сагласности УН, Републиканци у америчком Сенату били против, али их Демократе надгласале

Бриселски сајт Политико  је у јуче у рубрици «На данашњи дан» подсетио да су авиони НАТО, предвођени САД, 24. марта 1999. започели «кампању бомбардовања српских војних циљева» у тадашњој СРЈ.

НАТО бомбардовање
Бомбардовање је завршено после 10 седмица, када се српска власт сагласила да потпише мировни споразум, а који је предвиђао повлачење српских снага са Косова и долазак мировних трупа НАТО.

Политико пише да је амерички Представнички дом 11. марта, са 219 гласова за и 191 гласом против изгласао необавезујући резолуцију, којом је подржан план тадашњег председника Била Клинтона о слању америчких војника на Косово.

Већина републиканаца се успротивила резолуцији, док су присталице председника тврдиле да «САД имају моралну обавезу да зауставе геноцидни рат који би могао да изазове шири сукоб».

То је била друга велика НАТО кампања бомбардовања у историји Алијансе, после оне спроведене 1995. године у БиХ, даље наводи Политико.
Напади су, истиче Политико, по први пут изведени без претходне сагласности Савета безбедности УН и напомиње да је познато да би Кина и Русија искористиле своје право вета, блокирајући тако операцију.
У кампањи је било укључено 1.000 авиона који су изводили нападе из база у Италији и Немачкој, као и са носача авиона Теодор Рузвелт, стационираног у Јадранском мору.

Авиони НАТО су имали више од 38.000 борбених летова, а крстареће ракете испаљиване са америчких бродова и подморница.

Осим «двојице америчких пилота који су убијени током обуке у Албанији», НАТО није имао ниједан губитак током тих 78 дана напада, тврди Политико.

Било је, наводи Политико, «неких погрешних процена бомбардовања» које су довеле до смрти избеглих косовских Албанаца и српских цивила.
Kинескa амбасадa у Београду / Фото Н. Фифић
Политико подсећа и да је пет прецизних америчких бомби 7. маја 1999. погодило кинеску амбасаду у Београду, усмртивши тројицу кинеских новинара, што је довело до дипломатског спора између Пекинга и Вашингтона.
НАТО снаге су 12. јуна стигле на Косово из Македоније, а истог дана су руски војници стигли у Приштину, што је «резултирало заједничком окупацијом», пише бриселски сајт.

Упркос мировним снагама, многи косовски Албанци су вршили одмазду над, како пише Политико, «српском мањином, приморавајући многе од њих да побегну у Србију».

Портал наводи да је у октобру 2000. године свргнут Слободан Милошевић, који је умро у притвору Хашког суда у марту 2006. године, те да му због смрти није могла бити изречена пресуда за оптужбе којима се теретио за злочине против човечности и геноцид.

http://www.novosti.rs

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »