НАТО позвао Русију да повуче признање Абхазије и Јужне Осетије

НАТО инсистира да Русија повуче признање независности Абхазије и Јужне Осетије, као и да повуче своје трупе из ових региона. То је у понедељак објавио генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре у Тбилисију, након разговора с грузијским премијером Мамуком Бакхтазе.

«НАТО позива Русију да повуче признање независности Јужне Осетије и Абхазије и повуче трупе са ових територија, јер су оба региона део Грузије унутар међународно признатих граница», рекао је Столтенберг.

Подсетимо, у ноћи 8. августа 2008. у јужној Осетији је почео оружани сукоб. Русија је устала да заштити грађане републике, од којих су многи до тада примили руско држављанство,  као и руске мировњаке који су се налазили у региону од 1992. године.

Као резултат петодневног рата, погинуло је више од хиљаду људи, међу којима и 72  руска војника.

Русија је 26. августа 2008. године признала независност Јужне Осетије и Абхазије и након тога је више пута изјавила да ова одлука не подлеже ревизији.

Тренутно, поред Русије, независност Абхазије и Јужне Осетије признају још четири државе: Никарагва, Венецуела, Науру и Сирија.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »