Харадинај: Србија на наше тржиште може, само ако призна независност

Председник привремене владе у Приштини Рамуша Харадинај поручује да, ако Србија жели да поново уђе на тржиште тзв. Косова, то може, али након признања.

Рамуш Харадинај, Фото: АП

Харадинај је, у интервјуу бечком дневнику „Пресе“ и немачком листу „Штутгартер нахрихтен“, казао да је дијалог посредством ЕУ требало да води до споразума са Србијом, које предвиђа и признање незавиности, што је остало без резултата.

Уместо тога, тврди да је Косово било изложено све већим нападима од Србије, као што је лобирање за повлачење признање или трговинске баријере.

«У таквој ситуацији није нам преостајало ништа друго него да блокирамо наше трзиште за српску робу. Ако Србија жели на наше тржиште, то је могуће када призна Косово», подвукао је Харадинај.

Упитан да ли су таксе на српску робу вредне и оптерећења односа са САД, он је казао да Косово има велико поштовање према Америци, али да је суверена нација и да су «поједине одлуке сопствене».

Изнео је и своје разочарење ЕУ, указујући да је Косово испунило и последњи услов Уније за безвизни режим прихватањем споразума о демаркацији са Црном Гором.

«Ми смо испунили овај услов, али није било испоруке са стране ЕУ. Под руководством шефице евроспке дипломатије Федерике Могерини дијалог је доспео на стрампутице. Уместо да разговарамо о нормализацији односа, разговара се о границама и територијама. Нико није очекивао да ће баш Брисел да се врати овој дебати из прошлости», рекао је Харадинај.

Поручио је да ниједна граница на Балкану није стара или стабилна и да би поновно разматрање питање граница дестаблизовало не само Косово, већ цео регион.

„Косово је желело трајни споразум са Србијом, али нећемо се за то играти територијама и границама. То није решење. Опасно је и због тога до тога неће ни доћи“, рекао је Харадинај.

Што се стања на Косову тиче, 20 година после бомбардовања СРЈ, указао је да је Косово тада претрпело девастацију, и да данас није лако да се активира потенцијал, преноси Танјуг.

«Постоји нада, али и изазови. Вашингтон, Брисел, Берлин раније су говорили једним гласом на Балкану. Данас, на жалост, то више нису уједињени партнери. Поздрављамо што је постигнут договор између Македоније и Грчке, али недостаје нам та енергија код других питања у региону», казао је Харадинај.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »