Гостовање Предрага Ј. Марковића у Јутарњем програму на РТС: Напад на земљу у срцу Европе злочин против мира

Историчар Предраг Ј. Марковић рекао је за РТС да је НАТО бомбардовање СРЈ био злочин против мира. Напасти земљу у срцу Европе или било где са толиком несразмерном силом и са толико неселективним уништавањем циљева – не може другачије да се опише него као злочин против међународног права, истакао је Марковић. Не можете да рачунате на стабилан мир када подржавате људе као што су Харадинај, Тачи и Весељи, каже Марковић.

У Нишу је државном церемонијом, обележено две деценије од почетка бомбардовања Србије. И после 20 година остала су многа питања: како је срушен међународни правни поредак и какве су последице? Како су догађаји с пролећа 1999. утицали на каснија збивања у Србији и у Европи?

Историчар Предраг Ј. Марковић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да није било хуманитарне интервенције, они су у ходу дошли до те дефиниције јер је почела јавност, нарочито у Немачкој и Француској да се комеша јер 80 одсто албанских избеглица је побегло од бомбардовања.

„На почетку рата је још огромна већина Албанаца била кући а онда су током рата бежали од ратних дејстава и западне силе су у ходу дошле на идеју да су они поикренули уништавање Србије да би спасили избеглице“, каже Марковић.

Према његовим речима, то је лаж, јер 24. марта те избеглице нису постојале.

„Тако да је то злочин против мира, јер напасти земљу у срцу Европе или било где са толиком несразмерном силом, са толико неселективним уништавањем циљева, возова, болнице, пијаце, аутобисе, школе – то не може другачије да се опише него као злочин против међународног права“, сматра Марковић.

Двадесет година касније, Марковић каже да је проблем у томе што се велике силе мало стиде тог свог понашања и тамо нико ни на који начин не обележава тај догађај као тријумф НАТО пакта, да дочекају април 1999. године – 50 година тог пакта, на улицама Приштине, да се вијоре заставе америчке и албанске везане.

Према његовим речима, њихова идеја је била да НАТО има право да крши сваки међународни пропис зато што им се може. Привидно је изгледало да су у томе успели али касније је дошла цена на наплату, то су Ирак и Авганистан.

„Јер они су мислили да могу да понове тај сценарио, нула губитака са њихове стране, елегантно бомбардовање са неба као у видео-игрицама. Они пилоти играју игрицу – па гађа воз да види, па онда лаж – рекли су да су погодили воз у Грделичкој клисури је је ишао брже него што смо мислили. Ако српски воз иде брже него што неко мисли то је потпуно невероватан податак“, рекао је Марковић.

Говорећи о томе зашто цивилни циљеви, он каже да су се наљутили јер јер наш отпор био јачи него што су очекивали.

„Ми смо требали да се одмах предамо, али Срби су народ чудан, они се никад не предају, они нису то добро проучили“, каже Марковић.

За гађање кинеске амбасаде оправдање је било да су имали стари план града па су мислили да је нека друга зграда, јер је на том месту била ливада у старом плану града, навео је Марковић.

Нато агресија ће у свету бити изложена као врста амнезије, сматра Марковић и додаје да има најсавеснијих политичара на западу који подсете на то, али подсетио је и на Путина који је рекао да је НАТО агресија освестила Русију.

„Да су схватили да нема попуштања Америци бесприципијелно и да су Руси учврстили став после трагедије братском српском народу“, рекао је Марковић.

Проблем Косова је остао актуелан и после НАТО бомбардовања. Према његовим речима, резултат бомбаровања је искуљчиво штетан и није дао позитиван резултат.

„Ви не можете да рачунате на стабилан мир када подржавате људе као што су Харадинај, Тачи и Весељи“, истакао је Марковић.

Преиначавање одлуке о признању Косова нервира Америку и Косово, каже историчар.

Говорећи о Змагу Јелинчичу, Марковић каже да је то маригналан политичар у Словенији и он нема престиж и нема шанске да иницијатива у Словенији заживи.

„Пре бих очекивао да се то донесе у Чешкој, јер има део политичке јавности који је пријатељски расположен према Србима“, каже Марковић.

Извор: РТС

The post Гостовање Предрага Ј. Марковића у Јутарњем програму на РТС: Напад на земљу у срцу Европе злочин против мира appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »