Ердоган: Можемо да променимо да Аја Софија постане џамија

Председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да није немогуће да истанбулска Аја Софија више не буде музеј у који се наплаћује улаз и постане џамија у коју је улаз слободан.

Анадолија на сајту наводи да је Ердоган то поручио током синоћњег гостовања у специјалном предизборном програму турских телевизија «ТРГТ Хабер» и «Бејаз», где је говорио о предизборним темама, актуелној ситуацији у Турској, али и о дешавањима у остатку света.

Упитан да ли ће турски држављани моћи бесплатно да посећују Аја Софију, Ердоган је казао да то уопште није лош предлог.

«Није немогуће, врло је то могуће. Чак можемо и да променимо да то више не буде музеј, већ да буде џамија. Туристи долазе и бесплатно посећују Султан Ахметову џамију, Сулејманију, Фатихову џамију, тако би могли да посећују и Аја Софију. Изгубила би статус музеја који је је свакако накнадно додељен», поручио је Ердоган.

Он се осврнуо и на терористички напад који се 15. марта догодио на Новом Зеланду и у којем је у две џамије убијено 50 особа.

«Терористицки напад на џамије на Новом Зеланду није био чин појединца, већ организовани акт тероризма», казао је Ердоган.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »