Богдановић ослобођен оптужби за злочине у Сребреници

Суд БиХ ослободио је Милана Богдановића оптужби за злочине у Сребреници у јулу 1995. године.

Веће је закључило да Тужилаштво није извело довољно доказа за убиства, присилно пресељене, незаконито затварање и присилне нестанке.

Богдановић је ослобођен оптужбе да је као командир шесте чете Посебних јединица полиције Станице јавне безбедности Зворник одговоран за заробљавања мушкараца Бошњака и њихово одвођење на разне локације, те омогућавање другима да их злостављају и убијају, преноси Бирн.

«Ниједан сведок није видио ни чуо да је оптужени предузео неку радњу из оптужнице нити да је наредио припадницима шесте чете нешто тако, односно Тужилаштво није доказало да су припадници те чете учествовали у заробљавању, спровођењу и омогућавању другима да убијају мушкарце» — образложила је председавајућа Судског већа Весна Јесенковић.

Богдановић је ослобођен и друге тачке оптужнице која га је теретила да је као командир Полицијске станице у Скеланима одговоран за затварање и нестанак бошњачких цивила.

Он је оптужен да је надзирао припаднике чете који су учествовали у заробљавању Бошњака након пада Сребренице у јулу 1995. године.

На ову пресуду је дозвољена жалба.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »