Амерички магазин представио како би изгледао рат између НАТО-а и Русије

Магазин „Нешенел интерест“ је моделирао почетак рата између Русије и НАТО-а у Европи и предложило Алијанси начине како да се „неутрализује“ Москва.

Аутор текста Мајкл Пек се позива на истраживање америчког Центра за стратешке и буџетске оцене, по којем у случају хипотетичног конфликта Русија може да заузме део Естоније, Летоније и Литваније, пре него што се умешају њихови савезници.

„Последице пораза чак и у ограниченом рату са Русијом на европском континенту могу бити фаталне за јединство Алијансе“, цитира документ Пек.

Експерти сматрају да неспособност да се заштите савезници значајно слабе поверење чланица Алијансе према Вашингтону, што ће довести до геополитичких измена у Европи.

Како се наводи, основна предност Москве ће бити географски положај и положај руских војних база.

За спречавање таквог сценарија аналитичари су предложили „заштитну шему, по којој ће Пољска постати кључ за одбрану источне Европе. Аутори документа су позвали НАТО да распореди на територији земље америчке дивизије, пише магазин.

Експерти сматрају да би наоружана пољска војска за време рата могла да затвори део територије, да помогне да се ојача НАТО и да бави се обавештајним пословима.

Притом, аутори документа су нагласили да је пољска совјетска техника застарела, док модернизација војске по западним стандардима захтева значајна финансијска улагања.

„Ако за обуздавање Русије буде мало једна америчка бригада, да ли ће бити довољна једна дивизија“, пита се аутор.

Подсетимо, НАТО планира да у наредне две године у Пољској изгради складиште за америчку војну технику.

 

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »