УЖИВО из Ниша: Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

Данас се обележава 20 година од када је НАТО бомбардовао Србију.

Патријарх Иринеј је на свечаности у Нишу поручио да се данас сећамо најтрагичнијих дана у историји, и истакао да тако нешто не треба да се понови никада и нигде у свету.

Напоменуо је да су звуци сирена за узбуну и данас присутни у нашим животима.

„Чујемо их у сновима, у својим сећањима, то су дани најтрагичнији у нашој историји, дани за које бисмо желели да се никада више не понове нашем народу, али не само нашем народу него нигде у овоме свету. То су звуци пакла, звуци мржње који излазе из дубине човекова бића, које разарају, које предају смрти и најтужним сећањима“, рекао је патријарх Иринеј.

Истакао је да 78 дана бомбардовања представљају дане страха.

„Да су то су били дани радости и они би били веома дуги, замислите да ти трагични звуци и страх који смо сви доживљавали трају 78 дана. Питамо се данас одакле тај извор мржње, да се уништи оно што је највредније на овом свету под сунцем, да се уништи људксо биће ни криво ни дужно — али са једним јасним планом и циљем да се остваре земаљски планови, а ја бих мирне душе, то назвао пакленим плановима“, рекао је патријарх.

Истиче да је још трагичније то што су у бомбардовању учествовали „наши бивши савезници и пријатељи, који су своје савезништво претворили у непријатељство према нашем народу“.

У Београду је претходно одржан анти НАТО протест, у организацији покрета „Живим за Србију“, иницијативе „Нема предаје Косова и Метохије“ и отаџбинског покрета ветерана, бораца са Кошара и Паштрика.

Са скупа је поручено да се НАТО бомбардовање 1999. године, које је однело бројне људске жртве, не сме заборавити и да Србији није место у тој организацији.

Учесници протеста су од зграде Генералштаба прошетали Немањином и Делиградском улицом до амбасаде Русије, одакле су продужили до Храма Светог Саве где су запалили свеће за све страдале у бомбардовању 1999. године.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »