САД припрема терористе у Ел Танфу за напад на нафтна поља

Док су се на источној обали Еуфрата курдске трупе бавиле остацима милитаната терористичке организације Исламске државе (ИД — забрањена у Руској Федерацији) у регији Ел Багуз, Америка је поново кренула у нови чин агресије на Сирију. Сједињене Државе припремају милитанте, који су се предали, уа напад на важне објекте у централном делу републике.

Извор у Сиријској војсци известио је да је неколико хиљада милитаната који су се предали у Ел Багузу на источној обали Еуфрата пребачени у зону ел Танфа преко Ирака и Јордана под заштитом Американаца.

Познато је да су из локалних племена, а њихове породице су таоци у логору ел Хол у провинцији Хасака.

Већина милитаната је била распоређена у камповима за обуку, који су у земљи коју је заузела Америка већ око 10 година.

Представници групе «Маџмуат Абу Хусам», која се зове «бедуинске специјалне снаге», раде с њима.

Милитанти ИД желе да се укључе у операције успостављања контроле над територијом такозване Беле пустиње. Планира се напад на инфраструктуру производње и прераде нафте у провинцији Хомс — у областима Џизал, ел Шаир, Махрур и Твенан, као и фосфатни депозит «Хнејфис».

Током 2017. године, ове територије су потпуно биле очишћене од терориста ИД од стране сиријских владиних снага уз подршку ВКС РФ.

Вашингтон је такође заинтересован за укидање владиних постова дуж стратешке руте Деир ел Зор — Дамаск. Сада, у Белој пустињи, ИД су већ активни, и продиру кроз зону  ел Танфа.

Владине снаге их идентификују и елиминишу уз подршку ВКС РФ. ФАН извори наводе да је овог месеца око 150 милитаната, 20 аутомобила са митраљезима и 15 мотоциклиста већ елиминисано у Бијелој пустињи. Међутим, активност терориста је и даље висока — тежак терен регије је у њиховим рукама.

Други правац рада Американаца је касније одузимање територија Централне Сирије курдским јединицама Демократских снага Сирије (СДФ), које су се ту појавиле уз подршку Пентагона.

Када су се завршиле битке на подручју ел Багуа, команда СДФ-а и амерички инструктори нису ослободили курдске и арапске борце — наводно ће имати још једну «велику» операцију «против ИД».

На периферији Раке, официри ЦИА су тајно сакупили утицајне шеике и позвали их да учествују у борби против терориста западно од Еуфрата у замену за будуће приходе од депозита који се тамо налазе.

Пентагон у Белој пустињи ради на плану који је раније проведен у источној Сирији. Сједињене Државе, уз помоћ милитаната, желе да сместе владине снаге и преузму контролу над територијом богатом природним ресурсима.

Ванредни професор на Одсеку за политичке науке и социологију Плеханов, члан саветодавног савета организације официра Русије, Александар Перенџијев, сматра да су Сједињене Државе озбиљно намеравале да користе ИД као ударну снагу против владе Башара Асада. Међутим, због чињенице да су Дамаску у помоћ дошле Оружане снаге Руске Федерације, Вашингтон је прерадио стратегију.

Према речима стручњака, Американци су раније користили терористе у борби са својим противницима.“ИСИС је првенствено «анти-Асад пројект”, рекао је Перенџијев.

Он је додао да информације о нападима на инфраструктуру Сирије нису случајне — Америка обучава ИД милитанте као саботере који могу напасти виталне објекте и парализовати активности сиријске владе.

Употреба терориста за преузимање вредних ресурса омиљена је метода државе, а стварање терористичких пројеката је њихова омиљена активност. САД користе милитанте да испуне своје политичке циљеве, закључио је политички аналитичар.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »