НАТО није узео у обзир лекције о догађајима у Југославији

Лекције након драматичних догађаја од пре 20 година у Југославији, када је НАТО, заобилазећи међународно право, употребио војну силу, касније нису узимане у обзир, што су показале акције у Либији, док на Балкану и даље постоји потенцијал сукоба, саопштила је руска мисија при Алијанси.

„Ово је свакако трагичан датум у савременој историји Европе. На данашњи дан није превладало искушење да се реше најкомпликованији, изузетно осетљиви међуетнички и међуверски проблеми у Југославији брижљивим дипломатским напорима, већ једноставним и брзим методама ’операције силе‘ — заобилажењем међународног права и без одобрења Савета безбедности УН“, саопштило је стално представништво у вези са 20. годишњицом почетка ваздушних напада.

Мисија је подсетила да је у бомбардовању и ракетним нападима уништена критична цивилна инфраструктура, а да су цивили били „колатерална штета“.

„Не може се објаснити напад на Амбасаду Кине“, додаје се у коментару.

Као резултат тога, „потенцијал сукоба у региону остаје и данас, као и проблем са међународним признањем Косова“.

„Нажалост, како су показала дејства у Ираку и Либији, лекције из ових драматичних догађаја на Балкану нису узете у обзир“, нагласила је мисија.

Бомбардовањем СРЈ Америкаци су покушали да убију две муве одједном. Да обесмисле улогу УН-а, јер су више од једне деценије све гласнији они који тврде да је одавно превазиђена, и да треба мењати, улогу и употребу вета на одлуке које у СБ имају Русија, Кина, Америка, Велика Британија и Француска.

Оружани сукоб албанских сепаратиста Ослободилачке војске Косова са војском и полицијом Србије довео је 1999. године до бомбардовања Савезне Републике Југославије (коју су у то време чиниле Србија и Црна Гора) од стране НАТО снага, заобилазећи став Савета безбедности УН.

Ваздушни напади НАТО-а трајали су од 24. марта до 10. јуна 1999. године. Тачан број жртава је непознат. Према проценама српских власти, током бомбардовања су погинуле око две и по хиљаде људи, укључујући 89 деце. Рањено је 12.500 људи. Материјална штета се, према различитим изворима, процењује на суму од 30 до 100 милијарди долара.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »