Италија прва чланица Г7 у кинеској иницијативи «Појас и пут»

Италија је постала први члан Групе седам индустријализованих сила (Г7) која је подржала кинески инфраструктурни пројекат «Један појас, један пут», одбацујући забринутост западних савезника у покушају да оживи своју економију.

twitter.com/ChinaDaily

Церемонија потписивања била је врхунац тродневне посете Италији кинеског председника Си Ђинпинга, чији је циљ био да ојача везе између два народа у време трговинског рата САД са Кином, преноси Ројтерс.

Кинеске и италијанске фирме потписале и око 10 других уговора, везаних између осталог за секторе енергетике, челика и гасовода.

Потпуни детаљи уговора нису одмах откривени, али извор из владе је рекао да би потенцијално могли да вреде око 20 милијарди евра. Италијански медији проценили су вредност на око 5 милијарди евра.

Европске владе су одбиле да потпишу заједничку декларацију о иницијативи «Један појас, један пут» прошле године у Пекингу. Њихови су представници тврдили да кинеска иницијатива не испуњава стандарде о финансирању и транспарентности.

И италијанска опозиција је напала улазак у иницијативу и недостатак детаља који су достављени парламенту, упозоривши да би споразум могао бити «тројански коњ» којим би Кина поткопала италијанску индустрију.

Франческо Сиски, стручњак за Кину који тренутно ради као истраживач на Универзитету Ренмин у тој земљи, рекао је да је највећи проблем споразума то што се Италија укључила у њих без да је претходно о томе детаљно обавестила своје савезнике.

«Ту је недостајало професионализма и политичког знања. Какав год да је договор, прво треба разговарати са Американцима и Европљанима и договорити се о заједничком приступу, а онда преговарати са Кином, »» рекао је Сиски.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »