Драматична евакуација путника са крузера, људи током спасавања висили у ваздуху (ФОТО+ВИДЕО)

Норвешком крузеру отказао је мотор у водама у близини западне обале Норвешке услед олујног ветра, након чега је започета евакуација 1.300 путника и посаде. 


Акција спасавања високог ризика спроведена је усред олујног мора и јаких ветрова уз помоћ више спасилачких хеликоптера и бродова.

Поморска спасилачка служба раније је јавила да је брод «Viking Sky» пловио ка копну и да је послао сигнал за помоћ.

Норвешки лист “VG“ саопштио је да је крстарец́и брод «Viking Sky» имао проблеме са погоном услед лошег времена које је погодило обална подручја Норвешке у суботу.

Полиција у западном округу Мере ог Ромсдал рекла је да је брод успео да се усидри у заливу Хустадвика, између западних норвешких градова Олесунд и Трондхајм, након чега је евакуација путника и посаде могла да почне.

Спасилачки тимови са хеликоптерима и чамцима послати су да евакуишу брод за крстарење под изузетно тешким околностима.

Норвешке власти су рекле да су током акције биле приморане да преусмере два од пет хеликоптера да помогну другом броду који је запао у олују, што је додатно одужило процес евакуације.

Норвешки јавни сервис НРК саопштио је да је евакуација крузера «Viking Sky» представљала успорен и опасан процес, јер је путнике требало подигнути са брода на пет доступних хеликоптера један по један. До 18 сати, по локалном времену, око 100 људи је било спасено.

Власти су за НРК саопштиле да је снажна олуја с високим таласима спречавала спасилачки тим да користе бродове за одвођење путника на обалу.

«То је посебно захтевно, јер они (путници) морају да висе у ваздуху под хеликоптером, а дувао је врло, врло јак ветар», рекао је члан спасилачке екипе на НРК-у.

Према веб страници cruisemapper.com, «Viking Sky» је био на 12-дневном путовању које је почело 14. марта у западном норвешком граду Бергену.

Брод припада групи «Viking Ocean Cruises», коју је основао норвешки милијардер Торстеин Хаген.

Према информацијама са званичног сајта, капацитет овог брода је 930 људи.

Ветар је дувао брзином од 38 чворова, саопштила је полиција норвешком листу “ВГ“

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »