Русија: Од америчких билиона Авганистан је могао постати рај

Авганистан је могао да се претвори у рај од неколико хиљада милијарди долара које су Американци потрошили на ту земљу, рекао је новинарима специјални представник председника Русије за Авганистан Замир Кабулов. Он је додао да је Русија заинтересована за стабилну владу у Авганистану.

„Како смо чули од Американаца, они су две хиљаде милијарди долара потрошили на Авганистан. Где је читав тај новац?“, рекао је Кабулов новинарима на крају тространих консултација (Русија, Кина и САД) о Авганистану који су одржани у Вашингтону.

Дипломата је приметио да читава међународна заједница треба да помогне у обнови Авганистана, јер „ако не проради авганистанска економија и не буду отворена радна места, не почне се подизати стандард грађана, Авганистан се неће скоро умирити“.

Он је навео да су Русија и Кина спремне да се придруже САД у решавању вишегодишњег конфликта у земљи и у преговорима са талибанима.

„Овде талибани имају резерве. Познато је да они не сматрају садашњег председика (Ашрафа Ганија) партнером у преговорима, већ сматрају да је он марионета и амерички човек“, објаснио је дипломата.

Он је навео да су талибани сада показали одређену флексибилност и да су спремни да размотре питање о укључивању представника авганистанске владе у велику авганистанску делегацију. Према речима Кабулова, „талибани не могу да имају монопол над влашћу у Авганистану“.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »