Организатори грађанских протеста „Одупри се“ поручили: чекамо оставке

Поводом “кривог интерпретирања” Споразума о будућности дела јавности и дела политичких чинилаца, Организациони одбор грађанских протеста „Одупри се“ појашњава и саопштава да је предуслов за формирање Владе грађанског јединства су оставке које су тражил целог државног врха Црне Горе.

Дакле, нисмо одустали од захтева за смену кључних људи система – како неки злонамерно потурају – већ су они предуслов за примену Споразума о будућности. Влада грађанског јединства је прелазна, привремена Влада, чији је главни циљ припрема првих слободних избора и ослобађање институција од свих врста утицаја.

Привремена Влада нигде у свету не мења спољнополитичке правце и не доноси друге стратешке одлуке, због ограниченог мандата. Једино Скупштина и Влада које се изаберу на фер и поштеним изборима које припреми та прелазна и привремена Влада, има мандат да одлучује о таквим питањима и спроводи их, док нестраначки део будуће Владе није резервисан за чланове Организационог одбора протеста већ за аутономне нестраначке и стручне личности од интегритета, које би се изабрале у општим консултацијама.

Потписивање овог споразума би допринело јачању протеста и додатном притиску на режим, а уз то би побољшало синхронизацију и комуникацију грађана и опозиционих представника, која је битна за даљи процес суштинске промене система и доласка до фер и слободних избора.

У циљу потпуног појашњења свега наведеног, упутили смо позив на консултативни састанак свим представницима парламентарне опозиције, саопштили су из Организационог одбора грађанских протеста “Одупри се”.

http://www.novosti.rs

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »