Незампаћена хајка: Сарајлије позивају на бојкот пекара због подршке Караџићу и Младићу

Незампаћена хајка повела се у Сарајеву против бањалучког привредника Саше Тривића, власника компаније «Крајина клас» и ланца пекара «Мања», у којој се грађани позивају на бојкот његових производа. Хајка, која је започета на друштвеним мрежама, проширила се и на улице Сарајева. На пекарама су залепљени леци на којима се позива на бојкот, јер «власник подржава ратне злочинце», уз поруку «Сарајево не прашта».

На пекарама залепљени леци Фото Радиосарајево

Све је кулмирало исписивањем графита «четник» на плочнику испред пекаре на Отоци, због чега је превентивно дошла и полиција.

Хајка је започела након што су, дан након пресуде Радовану Караџићу, корисници «Твитера» направили скриншотове Тривићевих објава из 2016. године.

Твитови су објављени на Дан РС 9. јануара, где је Тривић, уз фотографију Ратка Младића са војницима, написао коментар «један једини», а нешто касније и коментар: «Због ових «сарајевских Сребреница» има да пређем из комуниста у четнике».

Многи су помислили да су твитови објављени на дан изрицања пресуде Караџићу и да «величају злочине», па су према Тривићу и његовој компанији на друштвеним мрежама упућиване салве псовки и увреда, уз ширење мржње.

Тривић каже да његова компанија нема намеру да коментарише ставове корисника друштвених мрежа, те сматра да су његове објаве погрешно протумачене.

Ради се о томе да су неке објаве извучене из контекста и погрешно протумачене. Оптужен сам да подржавам ратне злочине, што је апсолутно искривљивање чињеница — истакао је Тривић.

Графит «четник» пред пекаром

Сумња да иза целе хајке стоји конкуренција и каже да ниједном привреднику не би пожелео да му се деси ово што се догодило њему.

Није добро да било којој роби бројимо крвна зрнца и ово је једна држава и једно тржиште. Био сам неопрезан у коришћењу «Твитера» и ово све доживљавам као ексцес с друштвених мрежа, каквих има сваки дан и сулудо их је коментарисати — каже Тривић.

Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца РС, каже, за «Новости», да је хајка против пекотеке «Мања» за сваку осуду.

То не доприноси суживоту, ни развоју пословног окружења у БиХ. Нажалост, ми већ дуже време имамо спознаје да се добар део робе из РС уопште не може пронаћи у ФБиХ, што ескалира и кроз овај пример — рекао је Аћић.

Не желећи да открива о којим је брендовима реч, Аћић каже да је то постао знатан проблем на тржишту у БиХ.

Постоји проблем са пласманом производа, који ће имати последице по развој домаћег тржишта и конкурентност домаћих компанија, али и створити додатни простор за велике играче — истакао је Аћић.

СМЕТЊА КОНКУРЕНЦИЈИ

Драгутин Шкребић, председник Уније удружења послодаваца РС, каже да је Тривић умерен и демократичан човек с којим нико није имао проблема.

Његово пословање не би смело да се доводи у питање. Вероватно иза те хајке стоји конкуренција. Смета им то што Тривић има квалитет изнад осталих и што им је жестока конкуренција, како са ценом, тако и са квалитетом производа. Надам се да иза свега стоје појединци и да то није кампања против привредника из РС — додаје Шкребић.

О. МАТАВУЉ

http://www.novosti.rs/

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »