Милеров извештај не терети Трампа

Специјални саветник Роберт Милер доставио је извештај државном тужиоцу Вилијаму Бару о својој истрази о руском уплитању на председничким изборима 2016. године чиме је окончана истрага о томе да ли је било разлога за сумњу на избор Доналда Трампа на чело САД пре скоро две године.

Бар је у писму лидерима Конгреса рекао да може да их упозна са «главним закључцима» Милерове истраге већ овог викенда, што је изненађујуће брзо јер се веровало да ће се на извештај чекати месецима.

Високи званичник министарства правде изјавио је да Милер неће препоручити нове оптужнице, што је изјава усмерена на окончање спекулација да би Трамп или други кључни људи могли бити оптужени.

Званичници министарства правде наглашавају да је овим истрага Милера завршена и да се његова канцеларија затвара.

Адвокати председника Доналда Трампа већ су покушавали унапред да добију потврду привилегије извршног органа да делови извештаја остају тајни.

У очигледној потврди истраге коју је Трамп назвао као «лов на вештице», Бар је рекао да представници Министарства правосуђа никада нису морали да интервенишу како би спречили да Милер подузме одређене кораке у истрази.

Од именовања Милера у мају 2017, његов тим се фокусирао на то како су руски оперативци покушавали да утичу на исход председничке трке 2016. и да ли је неко од њих био повезан са кампањом Трампа.

Док је истрага, коју је неколико месеци раније започео ФБИ, открила далекосежну операцију руског утицаја, није било јавних доказа да је председник или неко од његових помоћника у томе имао удела.

РТС, ЊУЈОРК ТАЈМС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »