Гутерес: Млади инспирација у борби против климатских промена

Најављујући самит УН о климатским променама који ће бити одржан у септембру ове године, генерални секретар УН Антонио Гутерес поручио је да протести младих треба да инспиришу на конкретне акције и да је заустављање климатских промена могуће ако се одмах реагује.

У ауторском тексту који су пренели «Гардијан» и «Монд», а на српском језику београдска «Политика», он је навео да протести десетина хиљада младих против климатских промена треба да послуше као инспирација за конкретне планове и акције.

«Моја генерација није успела да пружи ваљан одговор на драматичне изазове климатских промена. То снажно погађа младе и није ни чудо што су бесни», написао је Гутерес.

По његовим речима, париски споразум, иако визионарски, одржив и дугорочан политички оквир за заустављање климатских поремећаја, бесмислен је без одлучне акције.

Гутерес је изразио наду да ће се на самиту о климатским акцијама у септембру, на који је позвао светске лидере, разговарати о конкретним и реалистичним плановима за додатне напоре свих земаља да се емисија гасова са ефектом стаклене баште смањи за 45 одсто током наредне деценије.

«Време нам истиче — више немамо тај луксуз — одлагање суочавања с климатским променама једнако је опасно као порицање постојања тог глобалног проблема», упозорио је Гутерес.

Позивајући се на најновије анализе које показују да се хитним реаговањем може смањити емисија угљен-диоксида у року од 12 година и ограничити глобално загревање на 1,5 степени целзијуса, он је рекао да ће бити «немогуће предвидети последице» ако се настави путем којим се сада иде.

Генерални секретар УН је у свом тексту написао и да ефикасна решења могу ојачати економије и креирати нова радна места, будући да нове технологије већ сада испоручују енергију по ценама нижим од енергије добијене од фосилних горива, као и да су соларна и ветроенергија најјефтинији извори нове енергије.

Додао је, међутим, да се морају покренути радикалне промене, које би подразумевале укидање субвенција за фосилна горива и пољопривредне праксе које емитују велике количине угљен-диоксида, као и прелазак на обновљиву енергију, електрична возила и интелигентне климатске праксе.

«То укључује и убрзавање процеса затварања термоелектрана на угаљ и замену тих радних места здравијим, јер транзиција мора бити праведна, иклузивна и профитабилна, а акциони планови не смеју стварати добитнике и губитнике или доприносити економској неједнакости», оценио је Гутерес.

Он је текст завршио оптимистичном поруком младима: «Што више видим вашу преданост и ваш активизам, више сам уверен да ћемо победити. Заједно, уз вашу помоћ и захваљујући вашим напорима, ми можемо и морамо победити ову претњу и ставорити чистији, безбеднији и зеленији свет за све».

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »