Грабар Китаровић: Хрвати најстарији конститутивни народ у БиХ

Хрвати су најстарији конститутивни народ у БиХ и један су од стубова модерне хрватске државе, поручила је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић.

Колинда Грабар Китаровић и присталице ХДЗ-а

«Ви у БиХ нисте гости, придошлице ни национална мањина, него њен најстарији конститутивни народ који не жели ништа друго него мир и равноправност с друга два народа у заједничкој домовини БиХ», рекла је Колинда Грабар Китаровић на Дану отворених врата за Хрвате из БиХ у својој канцеларији, јавила је Хина.

Поручила је да БиХ није национална држава једног народа, већ држава трију конститутивних народа, што је «чињеница у БиХ деценијама и столећима».

Она сматра да Хрвати у БиХ имају право бирати своје политичке представнике који ће их «легитимно представљати и заступати на свим нивоима власти», као и право на националне, културне, образовне и медијске установе, те право на равноправну јавну употребу хрватског језика.

Грабар Китаровић је додала да Хрвати, тражећи та права не захтевају «ништа више од других» те да је то на најбољи начин за очување БиХ као државе, а да се тиме у БиХ уграђују европске вредности.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »