Галијашевић: Министарство безбједности под контролом АИД-а

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић оценио је да је Министарство безбедности у Савету министара у техничком мандату под контролом АИД-а, а министар Драган Мектић инструмент те политике, те да не поштују Председништво БиХ будући да још нису одговорили о наводним активностима хрватских обавештајаца и дипломата.

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић

Галијашевић је објаснио да се АИД служи Мектићем као инструментом због његовог порекла и биографије да би наставили са реализацијом старих ратних циљева.

«Они већ имају одговоре на та питања, али желе да ставе до знања да Председништво није за њих ауторитет коме морају одговарити када хоће» — оценио је Галијашевић.

Он је истакао да је обавештајно-безбедносни Извршни комитет, који чине председавајући Савета министара и његова два заменика, морао да буде обавештен о томе шта Мектић говори јер испада да у БиХ вршљају службе.

Галијашевић је рекао да Мектићев заменик Мијо Крешић то није могао урадити, јер не припада овој АИД-овој номенклатури која управља Министарством безбедности.

«Министарство безбедности четири године исказује непоштивање према основним принципима безбедности грађана БиХ и сада то показује на случају Председништва» — сматра Галијешвић.

Он је објаснио да се цијела афера о наводном врбовању припадника селефијског покрета за кријумчарење наоружања у БиХ бесмислица «које су пројектовали Мектић и Авдо Авдић уносећи своје фрустрације».

«Овом афером вехабије се представљају као наивни јадници којима нека страна служба жели да подметне две пушке у неком селу `Богу иза ногу`» — каже Галијешвић.

Он је додао да су вехабије добро наоружане, радикалне, да имају своје изворе наоружавања и финансирања, више од стотину вехабијских кампова, насеља или делове насеља, да је реч о групама које су организоване у 22 паралелна џемата.

Галијешвић је рекао да су те групе убијале по БиХ и цијелом свету својим наоружањем и да им нису потребне «две хрватске пушке», те подсјетио на све терористичке нападе који су се дешавали на простору БиХ.

Он је оценио бесмисленим покушаје да се рехабилитује покрет који је дао 300 бораца за сиријско ратиште, а сада се враћају и прете безбедности грађана БиХ.

«Ово што је Мектић урадио има катастрофалну димензију рушења уставног поретка и безбедности БиХ, покушаја промене слике о селефијама у Европи, прављење од њих будала којима неко подмеће две пушке, а они пуни експлозива, прслука самоубица са борбеним искуствима из Сирије» — рекао је Галијашевић.

Према његовим речима, и мигрантски талас је у ствари терористичка агресија на БиХ коју изводе поражене снаге «Исламске државе».

Он је додао да у том таласу овде долазе пропали, поражени војници, али веома опасни, обучени и наоружани, док Мектић сервира бесмислену аферу о улози Хрвата.

Галијашевић је указао на улогу Хрвата у БиХ када је ријеч о селефијско-вехабијском и подсетио на убиства у централној БиХ која су починили муџахедини или су се доводили у везу са њима, као што је случај атентата на Јозу Леутара.

Он је додао да Хрвати због тога имају више разлога да открију о томе шта знају.

«На овај начин је Мектић био у функцији рушења уставног поретка БиХ, рушења система безбедности, помагања терористима и одвлачења пажње од стварне претње коју представљају» — закључио је Галијешевић.

Председништва БиХ је 18. марта затражило од Министарства безбедности да му у року од три дана достави свеобухватну информацију о наводима изнесеним у јавности.

Према сазнањима Срне из извора блиских Министарству безбедности, дан касније, 19. марта, стигао је захтев.

Мектић је данас одговорио Срни да је захтјев запримљен јуче и да ће одговор уследити наредне седмице.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »