Двојица америчких војника убијена у Авганистану

У војној операцији у Авганистану два америчка војника су погинула, јавиле су америчке и НАТО снаге без других детаља.

 

Америчка и НАТО мисија «Одлучна подршка» саопштила је да имена војника убијених у акцији неће бити објављена док се не обавести породица, што је у складу са политиком америчког министарства одбране.

У саопштењу такође није наведено где су се одвијале акције или против кога су се војници борили.

У Авганистану око 14.000 америчких војника подржава авганистанске снаге које се боре на два фронта против талибана под чијом је контролом готово пола земље, и огранка Исламске државе који покушава да се прошири у Авганистану у време када су избачени из њиховог сампопрокламованог калифата у Сирији и Ираку.

После терористичких напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001. САД су заузеле Авганистан и избациле владајући талибански режим у року од неколико недеља. Талибани су касније поново ојачали док је Вашингтон пребацио пажњу на Садама Хусеина у Ираку и од 2009. рат у Авганистану је на мртвој тачки.

Пентагон у последње време развија планове да повуче половину америчких снага које су остале у Авганистану док истовремено повећава напоре да преговора са талибанима.

Амерички изасланик Залмај Калилзад, главни амерички преговарач са талибанима, раније овог месеца завршио је 13-одневни маратонски састанак са вођама те побуњеничке групе.

После разговора који су одржани у Катару где талибани имају канцеларију, Калилзад је рекао да су две стране постигле два нацрта споразума која се односе на повлачење америчких трупа и гаранције да Авганистан неће поново постати уточиште за терористе.

Две стране се изгледа слажу око повлачења америчких снага али су подељене око тога да ли би део америчких војника остао.

Калилзад није успео, међутим, да убеди талибане да почну преговоре са авганистанском владом. Талибани одбијају да разговарају са владом у Кабулу сматрајући да је она америчка марионета.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »