Дачић: „Србија посвећује велику пажњу односима са земљама Латинске Америке“

„Србија посвећује велику пажњу односима са земљама Латинске Америке. Имајући у виду да се међу њима налази велики број земаља које су традиционално пријатељске и које нису признале једнострано проглашену независност Kосова, неопходно је да негујемо добре односе са њима. Ми учествујемо на свим догађајима и међународним конференцијама које се у том земљама организују.

Сада завршавам посету Аргентини која је била домаћин Kонференције Уједињених нација о сарадњи Југ-Југ.
За мене је било битно учешће на овом скупу и због контаката са бројним министрима спољних послова и председницима држава који су учествовали на Kонференцији.

Веома добре разговоре имао сам аргентинским званичницима. Аргентина јесте и остаје наш пријатељ, и наставиће да подржава Србију. Очекујемо даљи развој наше сарадње, а очекујемо и узвратну посету министра спољних послова Аргентине Србији.
Током боравка имао сам прилику да посетим „Трг Републике Србије“ који сам отворио прошле године у Буенос Аиресу, а поново сам проглашен почасним гостом Буенос Аиреса, што је велико признање за Републику Србију.

Јуче сам био у посети Уругвају где сам имао изванредан разговор са министром спољних послова те земље. Такође, Уругвај је велики пријатељ Србије и наставиће да нас подржавају.

Сутра одлазим у посету Парагвају. Парагвај је земља која није признала једнострано проглашену независност Kосова, али је на последњем гласању у Интерполу гласала за пријем Kосова. Мислим да је веома важно да са њима имамо озбиљан разговор и разјаснимо целу ситуацију. Нама је јасно речено да је било речи о притисцима САД-а, Немачке и других земаља. Имајући у виду наше традиционално добре односе, надам се да њихов став неће бити промењен, да неће мењати своју позицију о Kосову и Метохији.

Србија је много више присутна у овом региону него раније и то нам даје једну стабилну позицију на међународној политичкој сцени“, изјавио је шеф српске дипломатије завршавајући свој боравак у Буенос Аиресу.

Извор: МСП

The post Дачић: „Србија посвећује велику пажњу односима са земљама Латинске Америке“ appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »