Бабурин: Поставити питање одговорности за НАТО бомбардовање, Русија ће безусловно подржати Србију

Говорећи на Конференцији посвећеној двадесетогодишњици НАТО агресије на СРЈ заменик председника руске Државне думе Сергеј Бабурин рекао је да су Американци своју политику реализовали на основу фалсификовања чињеница, а све је почело агресијом на Југославију.

Сергеј Бабурин (Фото :Лола Ђорђевић)

«Потребно је поставити питање материјалне компензације штете, али и компензације грађанима и породицама страдалих » рекао је Бабурин.

«Потребно је и поставити питање кажњавања оних који су одговорни за ту агресију. Хавијер Солана је један од њих. Он је издао наређење да се бомбардује Југославија, стога мора да одговара за своје поступке. Русија ће безусловно подржати Србију, али ако овдашња власт ћути, јако ће бити тешко светској јавности да било шта уради. Компромис између добра и зла не постоји», нагласио је Бабурин.

Дводневна конференција «Мир и напредак уместо ратова и сиромаштва»,која се одржава у Дому Војске Србије, у организацији Београдског форума за свет равноправних, СУБНОР-а посвећена је двадесетогодишњици НАТО агресије на СРЈ.

конференција «Мир и напредак уместо ратова и сиромаштва“ (Фото :Лола Ђорђевић)

Конференција је окупила је више од 50 угледних гостију из целог света, представнике Владе Србије, Војске, СПЦ и чланове дипломатског кора.

Говорници су подсетили да је током 78 дана 1999. од НАТО бомби страдало око 3.000 војника, полицајаца, цивила, деце и да агресија није трајала само 78 дана, јер су последице и даље присутне.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров (Фото: Лола Ђорђевић)

Лавров: Американце није било могуће зауставити

Западне  силе су први пут почеле да одступају од међународног права када су почеле да бомбардују СР Југославију — рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за документани филм «Заокрет изнад Атлантика» руске телевизије НТВ, поводом 20 година од агресије на СРЈ.

Лавров, који је 1999. био стални руски представник у УН, подсетио је да су Канада и Холандија подржале западне земље, док су се Русија, Кина, Аргентина и Бразил активно противиле плановима и захтевима за употребу силе.

Американце није било могуће зауставити — рекао је Лавров. Када је постало јасно да неће добити сагласност Савета безбедности УН, они су спровели једнострану агресију.

Лола Ђорђевић

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »