Упркос противљењу САД, Италија се окреће Кини

Кинески председник Си Ђинпинг допутовао је Рим у своју прву посету Италији, током које ће две земље потписати споразум којим се Италија уводи у кинеску инфраструктурну иницијативу «Један појас, један пут», упркос противљењу САД.

Италија, која тражи нове извозне послове како би ојачала своју економију, постаће прва држава из групе седам индустријски најразвијенијих земаља (Г7) која ће се придружити пројекту вредном више милијарди долара који је највећим делом осмишљен како би се побољшала спољна трговина Кине, преноси Ројтерс.

Обраћајући се парламенту, италијански премијер Ђузепе Конте је рекао да потписивање меморандума о разумевању с Кином о реализацији пројекта «Појас и пут» током посете кинеског председника Италији , неће ни најмање довести у питање њену позицију у оквиру стратешког трансатлантског савеза или у односу са европским партнерима.

Уочи званичне посете Италији, председник Кине Си Ђинпинг објавио је у италијанском листу „Коријере дела сера“ ауторски чланак под насловом «Ново поглавље кинеско-италијанског пријатељства — добар пример размене између Истока и Запада».

«Кина је спремна да с Италијом заједнички гради »Појас и пут», да своју иницијативу добро споји са италијанским развојним програмима као што су »План изградње северне луке» и »План инвестиција у Италији». Кина жели са Италијом да прошири сарадњу у више димензија и више области», написао је Си, а преноси Кинески међународни радио.

Партнерство између Италије и Кине изграђено је на чврстим темељима, рекао је италијански председник Серђо Матарела у интервјуу за Синхуу уочи  посете кинеског председника Си Ђинпинга.

«Италија види Кину не само као економског партнера од примарне важности, већ и као покретача глобалне трговине», рекао је председник Италије Матарела, додајући да Италија има искуства, напредну технологију у различитим секторима, као што су енергија, заштита околине, одржива урбанизација, производња машина, безбедност хране, здравствене услуге и геријатријска нега.

Европске владе су одбиле да потпишу заједничку декларацију о иницијативи «Један појас, један пут» прошле године у Пекингу. Њихови су представници тврдили да кинеска иницијатива не испуњава стандарде о финансирању и транспарентности.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »