Трампово незнање оснивачког акта Алијансе: Позвао у НАТО земљу која не може бити чланица

«Тропски Трамп», како су медији назвали конзервативног бразилског председника Жаира Болсенара, добио је током посете Белој кући од свог америчког колеге, «правог» Доналда Трампа, неформалну, али врло јасну «позивницу» да се његова земља придружи НАТО.

Ова понуда за улазницу у НАТО нашла је затечене све остале савезнике из Алијансе, који су се пре неколико месеци нашли на мети оштрих критика лидера највеће чланице савеза Доналда Трампа због слабих улога у своју одбрану.

Намера ми је да Бразил постане главни савезник изван НАТО, или, могуће, ако о томе почнете да размишљате, чак савезник унутар НАТО — изјавио је шеф Беле куће.

Уколико би Бразил одлучио да следи пример Колумбије која је прва јужноамеричка држава која је постала партнер НАТО, то би му отворило врата за повлашћени статус у куповини америчке војне опреме и технологије. Трамп је додао да ће о чланству Бразила морати да разговара са «много људи», али и да би такав корак «увелико унапредио безбедност и сарадњу» две земље.

Трампови критичари су одмах реаговали истичући његово незнање када је НАТО у питању, напомињући да је реч о организацији која повезује европске и северноамеричке завезнике.

Члан 10. оснивачког акта НАТО из 1949. године каже да само европске земље, Канада и САД могу бити чланице Алијансе.

Трамп је похвалио не само Болсонара, већ и његовог сина Едуарда, који је прошле године дошао у Вашингтон са качкетом америчког председника са слоганима кампање 202. године.

Бразилски лидер је добио и велики плус када је јавно исказао своју подршку изградњи зида на граници САД према Мексику, питању око кога се ломе копља у Вашингтону, и због чега је америчка влада ушла у најдужу блокаду у својој историји.

СЛОЖНИ И ОКО ВЕНЕЦУЕЛЕ

Дискусија двојице председника о напетој ситуацији у Венецуели, северном суседу Бразила, завршена је опаском да су «све опције на столу» за решавање те кризе.

Болсенаро, који је, иначе, у понедељак био гост и америчке обавештајне службе ЦИА, сагласан је са америчким председником у вези са подршком опозиционом лидеру и самопроглашеном председнику Венецуеле Хуану Гваиду, преноси Танјуг.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »