Стефановић: Насилници неће одлучивати о политици и претити систему Републике Србије

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да неће дозволити да неко прети и унижава припаднике полиције, који свакодневно раде професионално на очувању безбедности грађана Србије.

„Не дозвољавам да било који политичар, због политичких поена и враћања у фотељу, ситних интереса, или крупних финансијских интереса, понижава припаднике полиције и доводи у питање рад хиљаде и хиљаде професионалаца“, подвукао је Стефановић.

Стефановић је казао да су грађани сведоци лоше, бруталне кампање коју одређени људи воде против припадника полиције.

„Нећу да дозволим да полицајци буду жртва тога што они немају политички програм“, подвукао је Стефановић.

„На жалост, креирају се бројне неистине о раду припадника МУП-а, што наноси штету професионалцима који раде да очувају безбедност земље. Имали смо прилике да видимо покушај да се полицајци понизе, да људи лају на њих, псују мајку, изговарају најтеже увреде и псовке, да им прете да ће остати без посла јер обављају своју дужност на свом радном месту, да ће они одлучивати ко ће бити у којој јединици, да ће у будућности одлучивати ко ће шта да ради“, објаснио је даље.

На најозбиљнији начин, према његовим речима, прете безбедносном систему Србије.

Истакао је да неће никада дозволити да припадници полиције трпе политички притисак, да им породице буду угрожене или да их било ко унижава и малтретира док раде свој посао.

Подсетио је да су припадници полиције били ти који су претходних година свакодневно на услузи грађанима 24 сата.

Указао је да је 508 полицајаца дало своје животе од 1991. године до данас, да је у НАТО агресији погинуло 165 полицајаца.

„Ти људи су бранили своју земљу, борили се против терориста, носиоца организованог криминала, угрожавали своје животе да би били сигурни и безбедни. Само њихове породице знају како изгледа изгубити најмилијег. Упркос свему што су припадници полиције урадили, смањили стопу криминалитета, а 2018. смо имали, од 2000-те годину са најнижом стопом криминала и најмање кривичних дела“, указао је Стефановић.

Стефановић је нагласио да полицајци даноноћно обезбеђују нашу земљу, ангажовани су у превенцији, хиљадама школских часова, огромном броју патрола, суочавају са свима који могу да угрозе безбедност наше земље.

Указао је да смо имали прилике да чујемо Драгана Ђиласа како је запретио чак и укидањем жандармерије, и да је његова реченица, иако ће покушати да је демантују, била сасвим јасна.

Јасно је да је рекао Ђилас, како је пренео Стефановић, да жандармерија неће моћи да постоји када се они врате на власт.

„Готово 3.000 породица људи који раде, а из чијих редова је осам дало животе од оснивања да би грађани били безбедни. Сада они треба да размишљају да сутра када се промени власт, када дође неко други што би била нормална демократска форма, се брину да ли ће их неко хапсити само зато што су радили свој посао, да неко уништава имовину, туче људе и прети. Ово је једна од најбољих јединица које земља има, која је увек била тамо где је најтеже, а чији припадници обављају најтеже задатке, који су у Копненој зони безбедности приказивали храброст, и који су увек у првим редовима у борби против организованог криминала“, подсетио је Стефановић.

 

На снимку се јасно види да је Савић јео сендвич и пио сок

Изјава за медије једног од учесника протеста и упада у РТС прошлог викенда, Уроша Савића, да у притвору 50 сати није добијао храну и воду брутална је лаж и покушај злоупотребе полиције, рекао је министар полиције Небојша Стефановић и документовао то снимком на којем се види како се у станици полиције поступало према Савићу.

Стрефановић је снимак пустио на ванредној прес конференцији, а на снимку је забележено како је Савић, иначе човек који је разбио стакло приликом насилног уласка у зграду РТС, у полицији јео сендвич и пио воду, а био му је, каже, понуђен и сок.

„Најновији пример у злоупотреби полиције био је случај са изношењем бруталних лажи у изјавама једног од представника Савеза за Србију Уроша Савића који је за дневни лист Данас рекао да га је полиција малтерирала и да је провео 50 сати без хране и воде док је био у притвору“, казао је Стефановић.

На снимку се јасно види да је Савић јео сендвич и пио сок.

Када грађани чују такву лаж коју је изнео Савић наравно да ће да помисле – каква је то полиција и какви су то људи, истакао је Стефановић.

Новинарима је приказан филм из просторија за задржавање, како би се, каже министар полиције, видео обим лажи који се користи само да би се „ратовало“ са полицијом.

На снимку се види како Савић једе и пије воду, како му полицијски службеник оставља храну и сок.

„Немојте да злоупотребљавате полицију. Полиција није крива ако нисте успешни, ако вам људи не дају поверење, када вам се окупи мали број људи на скупу. Полицајци никада никог први нису ни дирали нити су се појављивали. Свуда смо све пропратили, пустили људе да покажу да су цивилизовани и реаговали само кад је то понашање било мимо закона“, рекао је Стефановић.

Савезу за Србију је поручио да се бави политичким програмом, шта ће да понуде гарђанима, а не да се сукобљавају са полицијом.

Стефановић је нагласио да је Савић приведен 17. марта због сумње да је насилно ушао у зграду РТС-а и да је том приликом разбио стакло, као и да му је након консултација са Вишим судом, одређено задржавање од 48 сати.

Појашњава да је Савић обавештен о својим правима и да је за адвоката изабрао Владимира Тодорића.

Решење су му уручиле Слађана Перишић и Љиљана Стојановић, а адвокат је на то решење уложио жалбу.

„Савић се жалио на мучнину и повраћање и одведен је у Ургентни центар. Када је враћен, пио је воду и појео је сендвич. У 10 ујутру добио је доручак, а у 15 сати му је понуђен оброк који је одбио и извођен је више пута да пије воду“, објаснио је Стефановић.

Додаје да је током разговора са полицајцима и давања изјаве Савићу скувана кафа, понуђена му је чоколада, и могао је да запали цигарету.

„Онда оде после тога и каже “48 сати гладује и нису му дали да једе и пије ништа“. То је кампања лажи која се спроводи против полиције“, рекао је министар.

Додаје да кампања лажних вести треба да послужи да сатанизује полицију. Он је замолио лидере опозиције да свој политички програм не заснивају на конфронтацији са полицијом.

„Немојте да вам полицајци буду тема, немојте са њима да ратујете. Имате политичке мете, људе из владајућих странака. Ми имамо могућност да се бранимо, а обичан полицајац не „, закључио је Стефановић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »