Ружић: Више од 1.400.000 пута размењени подаци преко еЗУП-а

Од увођења софтвера за електронску размену података еЗУП-а, више од 1.400.000 пута размењени су подаци преко тог система, изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и оценио да то велики искорак у јавној управи и резултат “дигитализације коју сви живимо“.

Ружић је на конференцији „Боље услуге за грађане и привреду у ери дигитализације – шта доноси реформа управног поступања?“ указао на потребу за већим информисањем грађана о предностима које је донео еЗУП, као и за већим мотивисањем општина и градова да одговоре на потребе грађана и времена.

“Доношење Закона о општем управном поступку био је први корак ка креирању Управе по мери свих нас којим смо престали да захтевамо од грађана да буду наши курири, шетају од институција до институција, чекају у редовима по неколико сати трошећи новац на непотребне трошкове и суочавајући се са службеницима“, рекао је Ружић.

Подсетио је да је потписано 188 административних поступака на локалу у циљу уједначавања праксе како би се избегле разлике у поступању управе у градовима и општинама у Србији.

Ружић је истакао да је кроз Фонд за локал прошле године финансирано увођење еУправе и информациониох технологија у рад 18 општина у Србији и додао да је ове године Фонд увећан за 50 одсто и да ће са близу пола милијарде динара бити подржани разни пројекти са којима локалне самоуправе могу да конкуришу до 1.априла.

Како је рекао, прошле године је започето и увођење јединственог управног места – “one stop shop“ на којем се грађани могу обратити за различите послове управе.

“На истом том месту треба да добију и одговор. Јединствено управно место јесте најбољи начин да покажемо грађанима да разумемо досадашње фрустрације и да желимо да коначно прекинемо са њима“, рекао је Ружић.

Додао да је у оквиру тог пројекта у овој години издвојено више од 50 милиона динара за подршку општинама и градовима и најавио да ће ускоро бити расписан конкурс за тај пројекат.

Министар је подсетио да је недавно усвојен и Закон о Централном регистру становништва који ће омогућити да се до 1.септембра 2020.године на једном месту повежу и обједине подаци о грађанима из 13 различитих евиденција у шест различитих регистара.

“На тај начин ћемо додатно упростити рад управе и донети уштеде времена и новца како држави тако и грађанима“, навео је Ружић.

Конференцију „Боље услуге за грађане и привреду у ери дигитализације – шта доноси реформа управног поступања?“ организовали су Министарство државне управе и локалне самоуправе и Пројекат српско-немачке развојне сарадње “Подршка реформи јавне управе у Србији“ коју спроводи Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ).

Извор и фото: Танјуг

The post Ружић: Више од 1.400.000 пута размењени подаци преко еЗУП-а appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »