Пресуда неће уздрмати темеље Српске

Одлука Жалбеног већа да Радован Караџић није крив за геноцид у седам општина у БиХ распршила је мантру да је Република Српска — геноцидна творевина. Одлука у којој пише да у Братунцу, Фочи, Кључу, Приједору, Санском Мосту, Власеници и Зворнику није било удруженог злочиначког подухвата, геноцида ни намере да се Муслимани и Хрвати трајно уклоне са територија које су контролисали Срби избија из руку «адуте» Сарајева и Загреба да је РС створена етничким чишћењем других народа.

После пресуде, босански и хрватски лидери шаљу поруке жаљења што први председник РС није осуђен и по овој тачки оптужнице и надају се да ће за ове догађаје бити осуђен генерал Ратко Младић.

Миодраг Стојановић, правни саветник у тиму одбране Младића, каже за «Новости», да имајући у виду став Апелационог већа у предмету Караџић, раније донесене одлуке у првом степену код Младића и Караџића, али и пресуде за Приједор, Кључ, Братунац, Власеницу, Фочу, није реално очекивати да генерал буде оптужен у другостепеној пресуди за геноцид у шест општина, а Српској стави срамотна хипотека:

 Практично таква ситуација није могућа. Очекујем да у правоснажној одлуци Младићу део жалбе тужилаштва за геноциде у шест општина буде одбијен као и у првостепеној. Када би се, хипотетички говорећи ово десило, тај суд би сам себе уништио. Да једно веће каже да није био геноцид, а исти суд у другом већу каже да јесте. То је просто апсурдна ситуација.

Александар Врањеш, професор Факултета политичких наука у Бањалуци, каже за «Новости», да је тужилаштво покушало и Караџићу кроз другостепену пресуду да припише геноцид у седам општина, а суд је одбио:

Ако ћемо се држати ове логике, то треба очекивати и код другостепене пресуде генералу Младићу, јер да су желели то би већ приписали Караџићу.

Ипак, додаје, сведоци смо како ни струка, право, а ни правда, не значе ништа код Трибунала, јер је то један политички провизоријум који суди и пресуђује по налозима великих сила:

 Стране силе су претходно написале шта се десило у рату у БиХ без обзира на то да ли то има икакве везе са истином. Они имају наратив којег се Хаг држи. Нажалост, можемо само да гледамо, јер ниједан доказ не може да поправи ситуацију. Право и правда не помажу. На сцени је политички провизориј који се држи у сврху да се поткрепе редефинисане истине о рату и које су наметнуте од великих сила.

КУЗМАНОВИЋ: МРАК ТРИБУНАЛА

Председник Академије наука и уметности Српске Рајко Кузмановић каже да пресуда Караџићу неће утицати на статус РС, која ће остати трајна категорија. Сматра да ће бити покушаја дестабилизовања, али безуспешних:

Пресуда је показала да је међународно јавно право — пропало. Мислио сам да Хашки трибунал представља сумрак међународног права, међутим након овога показује се да је то мрак и тама.

http://www.novosti.rs

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »