Мондолони: Немамо црвену линију када је реч о питању Косова

Немамо црвену линију када је реч о решавању проблема Косова, што не значи да ћемо прихватити свако решење, поручио је француски амбасадор у Србији Фредерик Мондолони.

Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони (Фото: Лола Ђорђевић)

Он је тако одговорио на поједине медијске спекулације да се и његова земља, као и Немачка, противи промени граница на Западном Балкану.

Гостујући у јутарњем програму телевизије Н1, Мондолони је рекао да је на обема странама да пронађу обострано прихватљиво решење, да проуче све могућности да се конфликт реши компромисом.

«Ми нисмо за или против (промене граница). Ако је решење прихватљиво обема странама и доприноси стабилности региона, за нас је прихватљиво», казао је Мондолони.

Он је поновио раније изречена становишта како «имамо једну заоштрену ситуацију» која, како каже, искривљује дијалог, а и негативно се односи на Србију, као и на саму Европску унију.

«Сигурно је да политичка ситуација у Приштини чини да су сви таоци те ситуације. Данас је на политичарима да преузму одговорност и покажу државничку визију», рекао је он.

Позивајући косовске власти да отклоне баријере за наставак дијалога (увођење такси на увоз робе из Србије и БиХ), Мондолони каже и како је Француска била критички настројена и према формирању тзв. војске Косова.

Износећи став о платформи за наставак дијалога коју је усвојила косовска скупштина, Мондолони је рекао да схвата српску реакцију на платформу — да су ставови изречени у њој максималистички.

Амбасадор Француске Фредерик Мондолони (Фото: Лола Ђорђевић)

МИРНЕ ДЕМОНСТРАЦИЈЕ ДА, НАСИЉЕ — ЗА ОСУДУ

Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони рекао је, поводом догађаја од протеклог викенда и упада у РТС, да треба рећи «не» насиљу.

Право на демонстрације је неспорно, али насиље мора да се осуди, сматра Мондолони.

Мондолони је указао да као ни амбасадор не би требало да коментарише ток догађаја у унутрашњим стварима једне земље.

«На српском народу и и на српском руководству је да се организује, није на нама да дајемо неке лекције. Пажљиво смо пратили демонстрације у Београду, и чињеница је да су демонстрације углавном мирне, то је за похвалу. Што се тиче догађаја од протеклог викенда, треба имати право на демонстрације, али кажемо »не» насиљу и то морамо да осудимо», рекао је он за телевизију Н1.

Новинари морају, додаје, да свој посао раде мирно и без притисака.

На тему слободе медија и стања слободе говора у Србији, казао је да је потребан напредак, да се ситуација још може побољшати и да ће Француска бити чврста у становишту да «ући у ЕУ значи бити привржен европским вредностима».

«С једне стране, када видим физички притисак на РТС, а са друге стране, како неки медији извештавају о догађајима (са протеста), јер опет неки критикују такво извештавање, таква ситуација је забрињавајућа. Очигледно је да је потребно више напретка», закључио је Мондолони.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »