Линта: Непријатељске изјаве врха Хрватске поводом пресуде Караџићу

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта каже да су изјаве председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић и премијера Андреја Пленковића поводом пресуде Радовану Караџићу још један доказ непријатељства Хрватске према Србији и Републици Српској.

Миодраг Линта каже да Пленковић и његова Влада жале што жалбено веће суда у Хагу није утврдило повезаност Караџића с политичким и војним врхом тадашње СРЈ.

«Поред тога, Пленковић је изрекао безочну лаж да је пресуда Караџићу тобоже прилика за суочавање с прошлошћу и одбацивање великосрпске политике и идеологије», саопштио је Линта.

Председник Савеза Срба из региона додаје да је истовремено хрватска председница изрекла «врхунску лаж» да је Караџић био један од идеолога и извршилаца тзв. великосрпске политике.

Према његовим речима никакве лажи Китаровићеве и Пленковића и других хрватских званичника не могу, међутим, да сакрију непобитну чињеницу да је «проусташка политика режима Фрање Туђмана била главни узрок рата у Хрватској и заједно са политиком стварања унитарне БиХ Алије Изетбеговића главни узрок рата у Босни и Херцеговини».

Хрватској предстоји болан процес суочавања са прошлошћу и одбацивања проусташке политике и идеологије која је присутна у сваком сегменту друштва од политике до културе и спорта, поручио је Линта.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »