Лавров: Напад на кинеску амбасаду у Београду можда намеран

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров сматра да је напад на кинеску амбасаду у Београду, током НАТО бомбардовања Југославије, можда био намеран.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров (Фото: Лола Ђорђевић)

«Мислим да је био случајан инцидент, али нисам потпуно сигуран», рекао је Лавров у интервјуу за документарац Ен-Ти-Вија под називом «Окрет за 180 степени изнад Атлантика».

Говорећи о могућности међународне истраге против представника НАТО-а у вези са смрћу цивила, ударима на цивилна постројења и коришћење осиромашеног уранијума током бомбардовања СРЈ, Лавров је рекао да западне земље прикривају злочине почињене током бомбардовања.

«Мислим да је Запад чинио и да ће наставити да чини све што може да то спречи. Што се тиче забрањене муниције, Срби воде истрагу. Када буде окончана, видећемо шта може да се учини да би се осигурало да злочин не прође без казне. Желео бих да поновим, не видим никакву шансу да међународне агенције које укључују Запад и у којима се западни гласови рачунају, на то пристану. Учиниће сваки могући напор да то спрече», рекао је Лавров.

Бомба је погодила амбасаду Кине у Београду 7. маја 1999. године. Тада су погинула три службеника кинеске амбасаде. НАТО је саопштио да је то била грешка, док су анализе неких других институција показале да је амбасада била мета напада.

ТАСС, Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »