Јоксимовић: Мир, слобода и демократија најважније европске вредности

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са делегацијом немачке покрајине Хесен коју је предводила министар за савезна и европска питања Луција Путрих.

Јадранка Јоксимовић упознала је чланове делегације са будућим активностима Србије у процесу европских интеграција.

Подсетила је да смо у досадашњем процесу приступања отворили 16 поглавља, од којих су 2 привремено затворена.

Истакла да Србија – у односу на Стратегију кредибилног проширења ЕУ, разуме да је 2025-та година, отворена перспектива пријема у чланство, уколико и ми као кандидат и ЕУ будемо испунили оно што смо преузели као обавезу.

Она је изразила мишљење да би на политику проширења требало гледати као важан део унутрашњег реформског процеса и саме ЕУ.

Јоксимовићева је указала да чланство у ЕУ остаје спољно-политички приоритет Србије, да је наша држава посвећена евроинтеграцијама и реформама.

Посебно је, у том смислу, акцентовала реформе у поглављима 23 и 24 – односе се на владавину права.

Обавестила је Путрихову да је Влада прихватила и уважила све препоруке Венецијанске комисије око Уставних амандмана у области правосуђа и спровела транспарентан и инклузиван процес јавне дебате.

Напоменула је да је и да је Влада усвојила Закон о бесплатној правној помоћи као и Закон о заштити података личности, да су у припреми Закон о спречавању корупције, Закон о пореклу имовине и нова медијска стратегија.

Све то, истакла је Јоксимовић, представља важан корпус активности из области поглавља 23 и 24, а на основу којих се доносе одлуке и о отварању других поглавља.

Министар је навела и да грађани знају да је ЕУ највећи донатор средстава за развој државе и да Србија не посматра ЕУ као банкомат, већ као систем најбољих норми и вредности који побољшавају квалитет и животни стандард грађана.

Јадранка Јоксимовић обавестила је Луцију Путрих о негативном развоју у дијалогу Београда и Приштине, имајући у виду да Приштина – за разлику од Београда, за шест година није испунила ни једну одредбу из Бриселског споразума, а при том је додатно донела нелегалну унилатералну одлуку о увођењу тариф за робу из Централне Србије, што онемогућава наставак дијалога.

Министар је нагласила да је Србија доказала своју опредељеност за мирним начином решавања отворених питања, али и да је за било какво решење неопходна и воља друге стране које очигледно нема.

Саговорнице су се сложиле да је важно да ЕУ и Србија наставе да промовишу европске вредности – мир, слободу и демократију.

Јадранка Јоксимовић је напоменула да је за нас подршка Немачке у процесу европских интеграција драгоцена.

Захвалила је на вишегодишњој и континуираној техничко-развојној помоћи Србији- у последњих 15 година, та држава определила више од 1.8 милијарде евра бесповратних средстава за бројне развојне пројекте у нашој земљи.

На састанку је констатовано да су односи две државе на високом нивоу, да постоји обострана опредељеност за јачање свеукупне сарадње, да је Немачка значајан економски и политички партнер Србије и важна подршка у процесу европских интеграција.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »