Гускова: Србија 1999. године бранила Русију

Руски академик Јелена Гускова изјавила је да је 1999. година показала да је Србија заправо тада бранила Русију, да је бранила границе православља и словенства, те да је самим тим, Србија ратовала да Русија постане свесна своје улоге у савременом свету.

«Тек после 20 година изгледа да је Русија нешто схватила» — рекла је Гускова на конференцији под називом «Мир и напредак уместо ратова и сиромаштва», која је организована у Дому Војске у Београду поводом 20 година од НАТО агресије на СР Југославију.

Гускова је навела да је од почетка НАТО бомбардовања Русија покушавала да подржи СРЈ дипломатским средствима, али да није могла у тој подршци да оде предалеко јер је ишчекивала помоћ од Запада и ММФ-а, преноси «Спутњик».

Према њеним речима, током два најтежа месеца за Балкан, став Русије се мењао у више наврата.

«Врло брзо су у Москви и другим градовима забрањени протести пред страним амбасадама, а владала је идеја да Русија не треба да буде увучена у рат. Чак је у једном тренутку Борис Јељцин телефонирао Билу Клинтону и рекао да постоји жеља унутар Думе да се Београду испоручи оружје које би онемогућило пилотима НАТО-а да извршавају борбене операције» — рекла је Гускова.

Она је оценила да је улога некадашњег руског премијера и спрецијалног представника за Косово и Метохију Виктора Черномирдина била издајничка.

Гускова је истакла да се Војска СР Југославије у том периоду прославила невероватним херојством и да НАТО није сломио њену борбену готовост.

«Људи нису посрнули и нису се борили против власти Слободана Милошевића. План НАТО-а је пропао, патриотизам целог народа је победио. НАТО није однео војну победу, а генерали Алијансе нису успели да објасне како је војска Југославије успела да очува своје ресурсе» — рекла је Гускова.

Она је оценила да су, међутим, успјели у нечем другоме, а то је да Србији наметну своје услове — облик политичког уређења, сарадњу са ЕУ, али и са Хашким трибуналом.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »