Грађани направили обруч око џамије

Грађани главног града шведске, како би муслиманима омогућили да неометано обаве џума-намаз, муслиманску молитву петком, направили су обруч око џамије у Стокхолму и тако остали све до краја молитве.

Широм света и даље трају реакције на прошлоседмични терористички напад на две џамије у новозеландском граду Крајстчерчу, у којима је убијено најмање 50 муслимана.

Тако су се данас испред џамије у Стокхолму окупили бројни грађани и формирали обруч око џамије како би вјерницима омогућили да неометано обаве џума-намаз.

Међу грађанима који су се на данашњем скупу солидарисали с муслиманима била је и министарка културе ове земље Аманда Линд.

«Веома сам сретна због чињенице да је овде присутно оволико људи», изјавила је Линд.

Она је такође, истакла како је циљ данашњег скупа исказати став против терористичких напада на Новом Зеланду, али и против сваког вида насиља, расизма и исламофобије.

«Противимо се сваком нападу на друштво», казала је Линд.

Грађани Стокхолма нису прекидали обруч све док молитва није окончана. Представници исламске заједнице су по завршетку молитве окупљење грађане почастити кафом, водом и урмама, те им се захвалили на подршци.

Међутим, није прошло без инцидента.

Лидер данске екстремно десничарске странке Чврсти смер Расмус Палудан запалио је данас у Копенхагену муслиманску свету књигу Кур’ан, желећи да испровоцира вернике који су се окупили пред зградом данског парламента да обаве џума-намаз, муслиманску молитву петком.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »