Гостовање Проф. др Славице Ђукић Дејановић у Јутарњем програму на РТС: Најбољи радници родитељи, брину о егзистенцији

Послодавци треба да буду најзадовољнији када запошљавају родитеље, јер родитељи имају највећи степен одговорности за рад, будући да треба да зараде за децу и себе, навела је за РТС Славица Ђукић Дејановић, министарка задужена за популациону политику.

Славица Ђукић Дејановић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навела да су родитељи најбољи радници и да треба стимулисати оне послодавце који на тај начин прилазе родитељима и на тај начин усклађују рад и родитељство.

„Родитељ има највећу одговорност и зато послодавац треба да стимулише тог родитеља да брине о свом детету“, рекла је Ђукић Дејановићева.

Указујући на разноликост проблема „од региона до региона“, министарка је као примере навела југоисток Србије где, како каже, преовладава патријархални образац по коме је брига о деци задатак мајки.

Додаје и да Србија има добре законе, да је посебно „изванредан закон о забрани дискриминације“ и да радници не би требало да се устручавају да пријаве послодавце.

„Послодавац нема право да поставља лична питања попут – да ли ћете имати децу, њима је то забрањено. Ми морамо да охрабримо све оне који су се нашли у таквој позицији да пријаве послодавце јер питања личне природе представљају дискриминацију, одузимате им елементарно право на рад. Таквих питања не треба бити и не сме бити“, изричита је министарка.

Осврћући се на резултате истраживања „Међугенерацијска размена и ставови“, наводи да су резултати истраживања показали да треба много више да се ради на разбијању предрасуда.

„Суштински, емотивне, породичне, финансијске везе унутар различитих генерација у нашој култури су врло снажне то говори истраживање, а некако се стиче утисак да кад поменемо стара особа, да то асоцира на размишљање – она оптерећује, она је болесна, незадовољна и тешка. Просто једна врста стигматизације старих на први поглед. Међутим, суштински резултати управо то демантују – стари су пожељни, они су нам један део економске сигурности, њихова знања, вештине, добронамерност, потреба да ако треба буду жртве за читаву породицу“, објашњава Ђукић Дејановићева.

Додаје да предрасуде постоје и када су у питању млади.

„Површни су, брзи, себични су, а заправо наши млади кроз различите волонтерске активности, кроз учење, стицање вештина врло су драгоцени. Млади су ти који углавном воде баке и деке лекару, помажу да попуне обрасце“, објашњава министарка.

Истиче да треба радити на промоцији разбијања одређених стереотипâ, који су негативни.

Додаје да постоји размена знања између младих и старих.

„Резултати су показали да млади могу да уче од старих и обрнуто. И зато треба осмислити програме где ће старије особе кроз радионице, читаонице стицати нове вештине“, наводи Ђукић Дејановићева.

Додаје да су старији спремни да се жртвују за децу и да им посебно тешко пада одлазак у пензију.

„Они су спремни да се жртвују за децу. Посебну пажњу треба обратити на генерацију која одлази у пензију јер људи који су у својој струци прелазак у пензију доживљавају драматично. Сматрам да им треба омогућити постепен одлазак у пензију, кроз неко клизно радно време“, наводи министарка.

Истиче да живимо у друштву које се убрзано мења, и демографски подаци показују да европско становништво убрзано стари.

„Имамо све већи број старих лица. Просечна старост нам је 43 године“, наводи Ђукић Дејановићева.

Извор: РТС

фото: Танјуг

The post Гостовање Проф. др Славице Ђукић Дејановић у Јутарњем програму на РТС: Најбољи радници родитељи, брину о егзистенцији appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »