Гојковић: Србија на 24. месту у свету по заступљености жена у политици

Србија је на 24. месту у свету по заступљености жена у политици, а међу 10 земаља у свету у којима су жене на челу Владе својих држава, односно међу 55 земаља где су жене на челу парламента, навела је председница Скупштине Србије Маја Гојковић на Конференцији „Жене у политичком животу“, организованој у Скупштини Војводине.

Она је рекла да се њени политички изазови ни по чему не разликују од изазова са којима се суочавају њене мушке колеге.

„Добро је што Србија има законе који су омогућили женама да буду видљивије и присутније на политичкој сцени наше државе, да можемо једнако добро и квалитетно да обављамо функције попут председнице парламента и Владе. Често јавност оцени и да смо способније од неких колега који су раније обављали те функције“, рекла је Маја Гојковић.

На Конференцији је Гојковићева учествовала и као прва жена у историји Новог Сада и Србије, која је била изабрана за градоначелницу. Каже да је на те четири године на функцији градоначелнице најпоноснија у својој политичкој каријери.

„Тај део историје нико никада неће моћи да избрише. Изузетно сам поносна што сам прва жена у историји Новог Сада, али и Србије, која је изабрана на ту функцију на непосредним изборима. Противкандидати су били мушкарци, те се у тој трци није мерило да ли ми боље стоји сукња, већ мој политички програм и да ли сам способна да га спроведем и да ли ће ми грађани указати поверење“, рекла је Гојковић, додајући да „њен мандат памте и по томе што је допринела да људи на исти начин гледају мушкарце и жене на функцијама“.

Подсетивши да је током политичке каријере више година провела у опозицији него позицији, Гојковић је истакла шта је највише заболи.

„Највише ме заболи када вас, као некога ко је био прва жена градоначелник, не позову на овакве и сличне догађаје, на којима се говори о учешћу жена у политици, поготово када вас не позову жене. То не постоји ни у једној светској дипломатији и политици“, рекла је Гојковић.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »