Црногорци траже да се Руси казне са по 30 година затвора за наводни државни удар

Специјални тужилац Саша Чађеновић на крају завршних речи у процесу који се води за покушај тероризма на дан парламентарних избора У Црној Гори 16. октобра 2016. године, познатији као «државни удар» предложио је у четвртак судском већу Вишег суда у Подгорици казне за оптужене.

Тако је за Милана Кнежевића тужилац затражио блажу казну, јер је, како је навео, «његово учешће у свему овоме било идеолошке природе и није стекао никакву материјалну корист», док за Андрију Мандића и Михаила Чађеновића предлаже строже казне, сматрајући да за њх двојицу нема олакшавајућих околности.

Максималне казне у трајању до 30 година затвора тужилац је предложио за руске држављане Еударда Шишмакова и Владимира Попова.

Што се тиче Братислава Дикића, бившег команданта Жандармерије МУП-а Србије, тужилац је као олакшавајућа околност навео да је на суђењу био коректан и да је практично признао кривицу, као и да је у притвору провео две и по године

У завршној речи специјални тужилац је рекао да је до детаља био планиран упад у Скупштину Црне Горе, ко ће пуцати и да је постојао резервни састав на Златибору.

Шишмаков је главни организатор свега, и тражио је да се нађе неко ко ће да убије председника Владе Црне Горе. Шишмаков је имао задатак да застраши грађане и спречи да Црна Гора приступи НАТО. Он је ангажовао 50 командоса који су прво требали да ликвидирају антитерористичку јединицу из кампа на Златици и сукобе се са полицијом испред парламента. Ово се утврђује из разговора Саше Синђелића и Мирка Велимировића. За ту сврху набављено је 50 калашњикова, навео је тужилац.

У оптужници се наводи да су окривљени Шишмаков и Попов извршили кривично дело стварања криминалне организације, као и оптужени Дикић, Богићевић, Ристић, Јовановић, Христић, Милић, Душић, Максић, Ђорђевић, Чађеновић, Мандић и Кнежевић.

Другом тачком оптужнице, окривљени Шишмаков и Попов су као саизвршиоци извршили кривично дело тероризам у покушају, а Дикић, Богићевић и Ристић исто то дело путем помагања.

Оптужницом СДТ обухваћен је и преводилац ДФ Ананије Никић и тај поступак води се посебно.

Иако се током судског процеса помињало убиство премијера Мила Ђукановића нико није оптужен за ово кривично дело.

Данас се наставља изношење завршних речи.

ГОДИНЕ РОБИЈАЊА

Према кривичном законику Црне Горе, за кривично дело тероризам у покушају предвиђена је казна од пет година затвора или тежа, док је за кривично дело стварање криминалне организације, односно организатора, прописана казна од три до 15 година, а за припадника те организације од једне до осам година. За припремање дела против уставног уређења и безбедности прописана је казна од једне до пет година затвора.

В. Кадић — С. Ђокић

http://www.novosti.rs

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »