«Бесмртни пук» деветог маја у Београду

На Дан победе, 9. маја, у Београду ће по четврти пут бити одржана интернационална народна манифестација «Бесмртни пук», саопштио је Организациони одбор те манифестације.

манифестација «Бесмртни пук» (Фото :Лола Ђорђевић)

Ове године свечани марш «Бесмртног пука» почеће у 17 сати испред Спомен парка ослободиоцима Београда и кретаће се улицама Рузвелтовом и Булеваром Краља Александра до Скупштине града Београда, испред које ће у 17.30 сати бити одржан свечани концерт на којем ће наступити познати вокални и драмски уметници из Србије и Русије.

У саопштењу се наводи да је покрет «Бесмртни пук» потекао у Русији и да се формално за годину почетка те манифестације узима 2011. година када је улицама руског града Томска марширало 5.000 људи носећи портрете својих предака страдалих у Отаџбинском рату.

За само неколико година овај покрет се проширио на више од 1.200 градова и више од 12 милиона људи од којих је само центром Москве прошле године прошетало више од милион грађана на челу са председником Русије Владимиром Путином.

манифестација «Бесмртни пук» (Фото :Лола Ђорђевић)

Прошле године ова манифестација одржана је у око 40 земаља света укључујући САД, Немачку, Велику Британију, Француску, Аустрију, Италију, Кину и многе друге државе где је «Бесмртни пук» марширао у више градова, наводи се у саопштењу у ком се истиче да је прошлогодишњи «Бесмртни пук» у Београду био један од најбројнијих у читавом свету ван територије бившег Совјетског Савеза.

«Организацијом ове манифестације желимо да укажемо дужно поштовање према српским херојима из Првог и Другог светског рата, као и храбрим браниоцима Србије од НАТО агресије 1999. године. Српска земља и српски народ су поднели неизмерне жртве у ратним сукобима бранећи вредности истине, правде и слободе. Имамо дужност да чувамо нашу историју и да је заштитимо од све чешћих покушаја ревизије који долазе од стране оних који су се током ратних сукоба борили на страни агресора», наведено је у саопштењу.

Шетња ће бити одржана без било каквих политичких обележја и симбола и имаће искључиво родољубиви и морални карактер.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »