У Сарајеву незадовољни што и Србија није обухваћена пресудом

Вест из Хага да је Караџић осуђен на доживотни затвор громогласним аплаузом поздравиле су бројне Сарајлије које су јавни пренос изрицања пресуде пратиле испред једног трговачког центра. Славље је настављено и на улицама Сарајева, а прослављало се, како су известили федерални медији, и у Меморијалном центру у Поточарима, као и Вијећници у Сарајеву.

У првим реакцијама, осим среће и  генералног одушевљења, многи су исказали жаљење и  разочарање што председник Караџић није, осим Сребренице, проглашен кривим и за геноцид у  још седам општина на подручју БиХ.

Међу првима пресуду из Хага коментарисао је  ратни командант Армије РБиХ у Сребреници Насер Орић кога српски народ доживљава као неког ко је починио најмонструозније злочине над Србима. У изјави за „Аваз” Орић је рекао да је Караџић „заслужио да труне у затвору”, те да он сматра да „Караџићева доживотна робија не представља израз правде, зато што овај злочинац није осуђен за злочине геноцида у другим општинама, као и због тога што Србија није обухваћена злочиначким подухватом”.

Брзе реакције на правоснажну пресуду првом председнику Републике Српске стигле су и из многих бошњачких странака, а коментарисали су је  и лекари, па и глумци, међу којима и Емир Хаџихафизбеговић који је казао, између осталог, да „Караџић не припада људској врсти” и да се нада да ће „неко данас бити при руци и додати добар антидепресив господи Вучићу (Александру), Додику (Милораду) и Човићу (Драгану).”

У изјави за медије високи представник у БиХ Валентин Инцко  оценио  је да „ниједна судска одлука преживелима не може вратити њихове најмилије, али им може дати извесну дозу моралне сатисфакције”. „Нема лоших народа, има само лоших појединаца”, навео је Инцко уз поруку политичарима и грађанима БиХ „да је време да почну поштовати прошлост, али и да окрену нови лист, гледају ка будућности, ка помирењу и поново граде помирење међу народима који живе у БиХ. То је предуслов да ова земља и њени грађани крену напред.”

Политика

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »