Стоилковић: У Србији на делу северно-македонски сценарио

Председник Демократске партије Срба у Македонији и посланик у македонском Парламенту Иван Стоилковић рекао је да је циљ упада демонстраната у зграду РТС-а замена постојеће власти Србије и инсталисање неког новог нелегитимног руководства које би провело политички пројекат признања независности самопроглашеног Косова.

Стоилковић каже да је то македонски, тачније, северно-македонски сценарио, који многи тумаче на погрешан начин.

«Ако се помиње македонски сценарио не значи да је повезан само са Македонијом. Да будем искрен, и ја сам употребљавао тај термин, мада сада мислим да је исправнији термин северно-македонски сценарио или сценарио Северна Македонија. Под овим сценаријом овде код нас се подразумијева политички инжењеринг, којим се једна политичка групација која није добила поверење грађана доведе у ситуацији да управља државом и реализује одређене политичке пројекте» — наводи он и истиче да је позадина тога у Македонији промена уставног имена државе.

Стоилковић сматра симптоматичним велики интерес македонске јавности за догађаје у Србији, као, како каже, по шаблону деведесетих.

«Ја сам на то реаговао јер мислим да је такво извештавање већег дела медија у Македонији увреда за српски народ и једно врло непринципијелно понашање» — сматра Столковић.

Столиковић каже да су односи Србије и Северне Македоније добри, те да Македонија не би требало то да наруши.

«Генерално, ово је став свих грађана, осим оних који воде ову ствар. У суштини они је генерално не воде, већ су од Македоније направили само сервис за одређене политичке активности, а ту је и наша главна примедба. Зашто да Македонија буде сервис, кад су већ односи између две државе добри, односи између грађана две држава одлични, који је интерес Македоније да нарушава такве односе, прикупљањем неких људи из Србије са сумњивом политичком па и криминалном прошлошћу и поготово да део њих добију држављанства Македоније, па чак и да буду саветници у кабинету премијера» — истиче он.

Столиковић сматра да Северна Македонија нема потребу за таквим нечим, јер се до сада Србија показала као коректан и озбиљан партнер овој земљи.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »