Пољска дочекује Украјинце са великом ксенофобијом

Украјинци беже из своје земље у Пољску надајући се бољем животу, међутим, велики број њих сусреће се са великом мржњом и ксенофобијом која баш и није својствена европским вредностима, пише «Њузвик».

Позивајући се на податке пољског тужилаштва, у публикацији се наводи да се у протекле 2 године број злочина почињених на основу мржње према људима из суседне Украјине само повећао. Само у 2017. години забиљежено је 190 таквих случајева. У исто време, пољски представник за људска права уверава да су ти подаци «врх леденог брега», јер многе жртве насиља не иду у полицију.

Разлог за то је често проблем са документима: неко је илегално у земљи, неко ради илегално. Други се, како пишу медији, не окрећу агенцијама за спровођење закона, јер они њима не верују.

Заузврат, Уред омбудсмана Пољске анализирао је ситуацију у региону Малопољске. Стручњаци су провели истраживање међу Украјинцима и израчунали случајеве агресије на њих. Како се испоставило, само овде број инцидената достиже око 44,5 хиљада, а најчешће узрок злочина постаје националност.

Важно је напоменути да у пољском закону нема казне за такве злочине, иако би то могло утицати на ситуацију набоље, рекао је тужилац Збигниев Виерзбовски: „Сигуран сам да бисмо имали потребну класификацију таквих дела у Кривичном закону, то би утицало на јавну свест. «.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »