Комеморација без Русије: Пољска ће обележити 80 г од почетка Другог светског рата обележити са «савременим савезницима»

Русија је изразила негодовање због одлуке Варшаве да не позове председника Владимира Путина на церемонију поводом 80. годишњице почетка Другог светског рата која ће бити организована у Пољској у септембру.

Немачка инвазија на Пољску

Руско министарство спољних послова саопштило је  да је сазнало са «запрепашћењем» да Пољска намерава да обележи годишњицу почетка Другог светског рата 1939. само у присуству чланица ЕУ, НАТО и неколико бивших република Совјетског Савеза.

Москва је оптужила пољске власти да занемарују «историјску логику» и да желе да претворе комеморацију у «тајни» састанак.

«Упркос одлучујућем и несумњивом доприносу наше државе поразу Хитлеровог Рајха и ослобађању Пољске од нацистичких окупатора нема места за Русију у тој поставци», навело је руско министарство и додало да то треба да остане на савести садашњим пољским властима.

Прес служба пољског председника Анџеја Дуде у изјави за Франс прес навела је да кључна одредница за те позиве није историјска него савремена.

 «Те драматичне догађаје Пољска ће обележити са земљама са којима данас ради за мир у свету заснованом на принципима међународног права», навео је тај извор.

Совјетски Савез је поднео огромне жртве у рату против Хитлера. Према проценама 27 милиона Совјета, цивила и војника је погинуло током Другог светског рата.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »