Китаровић смета што Срби и Јевреји неће учествовати на комеморацији у Јасеновцу: «Ово нема смисла»

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић изјавила је поводом најаве представника мањина да ни ове године неће учествовати на званичној комеморацији жртвама усташког логора у Јасеновцу, да јој је жао због подела по «идеолошким питањима» и непрестаног враћања у прошлост.

Грабар-Китаровић рекла је да ће у Јасеновац отићи у тишини да се «поклони жртвама».

«Рекла сам да ћу ићи у Јасеновац на обележавање, ако сви заједно идемо. Ово нема смисла — сви обележавамо жртве, а свако на свој начин. Ја ћу ићи у тишини поклонити се жртвама јер оне то заслужују», рекла је Грабар-Китаровић.

Она је нагласила да јој је «жао да се делимо по идеолошким питањима и да непрестано идемо у прошлост, а требало би да се усредсредимо на животна питања», пренела је Хина.

«Доиста ме узнемирава да у средиште политичке расправе, у средиште живота Хрватске стављамо те поделе», рекла је Грабар-Китаровић.

Она тврди да «смо сви признали да су режими као што су фашизам, комунизам и нацизам били злочиначки».

«Треба се поклонити свим жртвама», навела је Китаровић.

Како је раније објављено, Српско народно вијеће придружило се представницима јеврејских општина и антифашиста који су потврдили да, четврту годину заредом, неће учествовати на званичнцој комеморацији жртвама усташког логора у Јасеновцу, 14. априла.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »