Апелациони суд пресудио: Џихадистима из Србије 67 година затвора

Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио на укупно 67 и по година затвора седморицу оптужених за низ кривичних дела тероризма и сарадњу са Исламском државом Ирака и Леванта (Шама), као и регрутацију држављана Србије на ратишта.

Овом одлуком потврђена је првостепена пресуда Специјалног суда из априла прошле године, преноси Танјуг.

Тројица су тада осуђена у одсуству јер су у бекству а за њима је расписана међународна потерница.

Суд је Абида Подбићанина, Сеада Плојовића и Тефика Мујовића осудио на по 11 година затвора, Горана Павловића на 10, а на по девет и по година затвора Изудина Црновршанина и Рејхана Плојовића, док је Ферат Касумовић осуђен на седам и по година због кривичног дела «терористичко удруживање» у вези кривичног дела тероризам».

Осим тога, Сеад Плојовић, Рејхан Плојовић, Мујовић и Црновршанин осуђени су и због кривичног дела «финансирање тероризма», док су од оптужби за то дело ослобођени Подбићанин и Павловић.

Подбићанин, Сеад и Рејхан Плојовић, Павловић, Црновршанин и Касумовић осуђени су и због кривичног дела «врбовање и обучавање за вршење терористичких дела», а Мујовић због извршења кривичног дела «јавно подстицање на извршење терористичких дела».

Сеаду Плојовићу, Црновршанину, Касумовићу и Мујовићу првостепеном пресудом је продужен притвор који им по овом решењу може да траје најдуже до упућивања у затвора.

Подбићанин, Павловић и Рејхан Плојовић су у бекству.

Тужилаштво теретии Павловића и Плојовића да су посредством Абида Подбићанина и Тефика Мујовића почетком 2013. године успоставили везу са организацијама које су УН прогласиле за терористицке — «Исламска држава Ирака и Леванта» и «Фронт Ал-Нусра», а које су у дужем периоду изводиле терористичке акције и друге видове оружане борбе на територији више држава с циљем насилног стварања будуће глобалне исламске државе – калифата.

Оптуженима се ставља на терет да су од истомишљеника у Србији, земљама у региону и Западној Европи континуирано прикупљали новац и финансирали одлазак више грађана Србије, које су врбовали ради учешћа у оружаним сукобима, најпре у кампове за терористичку обуку у Сирији, а потом на ратиште.

Према наводима тужилашва, најмање 24 особе су тако отишле на сиријско ратиште, а међу њима и седморица окривљених.

Тужилаштво наводи да је Подбићанин чак командовао терористичком јединицом у којој су биле особе са Балкана.

За њега је у неколико наврата на интеренет сајтовима исламиста обијављивано да је погинуо у Сирији, али суд о томе није званично обавештен.

Оптужени су и да су прикупљали новац за тероризам, злуопотребљавајући и прилоге верника, преноси Танјуг.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »