Волфганг Петрич: На Приштини је да предузме први корак, боље им је да слушају Брисел и Вашингтон

На Приштини је да предузме први корак у настављању дијалога, каже за Танјуг бивши изасланик ЕУ за Косово Волфганг Петрич.

Волфганг Петрич (Фото :Лола Ђорђевић)

Петрич сматра да је овај пут све сасвим јасно и подсећа да су сви у међународној заједници, укључујући ЕУ и САД, на позицији да Приштина мора предузети први корак.

«Неопходно је да Приштина одмах укине ове неразумне таксе. Оне спречавају дијалог и то не сме тако бити», подвукао је он у изјави Тањугу, на маргинама скупа Мреже за развој пословања Југоисточне Европе (СЕЕБДН) у Бечу.

Петрич је рекао да међународна заједница жели да види напредак у дијалогу, јер треба имати у виду да је ЕУ велики финансијски подржавалац региона, који је много инвестирао и пуно снаге уложио у помоћи државама у спровођењу реформи.

«Потребно је да влада у Приштини спозна да је боље да слуша Брисел и Вашингтон, него да делује против њих», додао је он.

Када је реч о приштинској платформи, Петрич сматра да је основи боље да се у преговоре улази отворено И флексибилно. «Увек постоје одређени ставови, који су често претерани, али не треба их преозбиљно схватити, јер, на крају преговора је оно што је битно резултат, а тај резултат се види тек на крају дијалога», уверен је он.

И познати бечки адвокат, који се бави привлачењем инвестиција на Западни Балкан, Габријел Лански, оцењује да је унутрашњо-политичка ситуација на Косову комплексна, И да није од помоћи проналажењу решења, које би било могуће и прихватљиво за обе стране.

Према његовим речима, битно је питање — да ли је могуће уразумити косовску страну? Лански је, упитан да ли је ЕУ уопште још у могућности да утиче на Приштину, казао да се Унија у овом тренутку налази у веома тешкој ситуацији, јер се приближава крај мандата Европској комисији и Европском парламенту. «ЕУ је пуно тога урадила по питању решавања косовског проблема, али јој време полако истиче», указао је он за Танјуг.

Волфганг Петрич (Фото :Лола Ђорђевић)

ПРОТЕСТИ ДА, АЛИ БЕЗ КРШЕЊА ЗАКОНА

Позитивно је и добро када грађани артикулишу своје ставове према власти, али то не сме да се догађа уз кршење закона, оцењује бивши функционер ЕУ, аустријски политичар Волфганг Петрич.

„Неопходно је да увек постоји извесна тензија у односу владајућих структура и грађана, то јест бирача, јер грађани треба увек да траже од власти улагање још већих напора у унапређењу државе и економије. Међутим, протести треба да се одвијају цивилизовано, да се не крше закони и не уништава туђа имовина», рекао је Петрич за Тањуг, на маргинама скупа Мреже за развој пословања Југоисточне Европе (СЕЕБДН) у Бечу.

Он указује да се протести дешавају широм Европе и примећује да су, можда, на југу темпераментнији учесници, него у «хладнијем» Бечу.

Познати бечки адвокат, који се бави привлачењем инвестиција на Западни Балкан, Габријел Лански, који је такође учествовао на поменутој конференцији, оцењује да протести «засигурно нису од помоћи код напора привлачења инвестиција».

Истовремено и она за Танјуг указује да се не ради о изолованом случају, и да су протести присутни широм Европе, да то није фенонем Западног Балкана, већ популистичког таласа који, каже, излази на улице, преноси Танјуг.

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »