Путин покренуо експлоатацију гасног поља на Јамалу

Председник Русије Владимир Путин је преко видео-моста покренуо експлотацију „Гаспромовог“ гасног поља Харасавеј на полуострву Јамал.

Владимир Путин (Фото: Лола Ђорђевић)

„Гаспром“ је у лето 2018. године донео одлуку да почне са експлоатацијом гасног поља Харасавејск 2019. године. Поље се налази на полуострву Јамал, северно од Бовањенковског, углавном на копну полуострва и делимично у водама Карског мора. Његове резерве гаса су 2 билиона кубних метара (према збиру категорија С1 и С2).

„Харасавејско налазиште ће отворити нове хоризонте за развој индустрије, јачање нашег извозног потенцијала и даљу гасификацију саме Русије, а уопште за раст саме економије“, рекао је Путин.

Примарни циљ истраживања ће бити ценоманско-аптијске резерве, почетак производње је планиран је за 2023, а њен пројектни ниво — 32 милијарди кубних метара гаса годишње. У будућности се предвиђа истраживање дубљих неокомско-јурских резерви.

Особеност налазишта је да око 20 одсто резерви отпада на шелф. За развој морског дела налазишта, од обале ће бити изграђене хоризонталне бушотине.

На Харасавејском пољу већ су изграђени стамбени објекти и електрана за властите потребе.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »