Припада целом човечанству: Кина никада не учествује и не намерава да учествује у трци у наоружању у свемиру

Кина никада није учествовала у трци у наоружању у свемиру и не намерава да то чини, изјавио је званични представник Министарства спољних послова Кине Ген Шуан, коментаришући оптужбе САД да Пекинг развија наоружање које би могло бити искоришћено за уништавање сателита.

„Свемир припада целом човечанству, а за очување безбедности у космосу одговорна је цела међународна заједница“, рекао је дипломата.

Истовремено, он је истакао да се Кина увек залагала за мирно коришћење космоса и спречавање наоружавања тог простора и трке у наоружању.

„Кина и Русија заједно раде на промовисању нацрта уговора о спречавању размештања оружја у свемиру. Кина никада није учествовала у трци у наоружању у космосу о било којем облику да је реч и не намерава да то уради“, истакао је Ген Шуан.

Помоћница државног секретара САД за контролу наоружања Илим Поблет раније је изјавила да САД сматрају да Русија и Кина паралелно развијају оружје које би могло бити искоришћено за уништавање сателита.

Такође, амерички председник Доналд Трамп је крајем фебруара потписао уредбу о стварању Космичких снага које би одбиле агресију и заштитиле америчке националне интересе у космосу. У Москви су тим поводом изјавили да САД на тај начин стварају предуслове за милитаризацију свемира, те да ће Русија морати да одговори истим мерама на могуће претње.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »