Јелена Гускова о «Балканској међи»: Филм шаље снажну поруку будућим генерацијама — морате се борити до краја и победити!

Српска премијера руско-српског филма „Балканска међа“, који је инспирисан истинитим догађајима за време бомбардовања у Србији, одржана је у београдском Центру „Сава“. На премијери је била и Јелена Гускова шеф Центра за проучавање модерне балканске кризе Института за славистику Руске академије наука, доктор историјских наука. Она је за Њуз фронт прокоментарисла филм и пренела своје утиске о њему.

«“Волела бих да је овај филм снимљен и раније. Желим да и Руси присуствују премијери филма. И желим да и руски политичари виде овај филм, јер ће шаље снажну поруку будућим генерацијама Руса — морате се борити до краја и победити! Филм оставља врло јак утисак, нарочито на оне који знају ток свих тадашњих догађаја. Иако пре свега емотиван, у филму су сачуване и историјске чињенице. Пошто је филм уметнички, добили смо и нове ликове, али је све испало одлично, и најважније је то што је приказано братство српског и руског народа. Приказани су љубав и традиције не само из 1999. већ и деведесетих у БиХ, и све то оставља снажан утисак и оставиће на све који буду гледали филм. У Москви ће 21. марта почети приказивање филма у свим биоскопима  и мислим да ће свуда бити све карте распродате, јер у Русији се према Србима гаји огромна љубав и осећају да деведесетих нисмо завршили посао и нисмо помогли онако како је требало. Чак ни Јељцин није знао ништа о тој операцији коју су испланирали у руском Генералштабу и она показује то да је Русија деведесетих могла много да уради и да не дозволи ни бомбардовање ни друге догађаје након тога. Зато је филм важан и оставиће јак утисак на те који га сада гледају али и на будуће генерације.»

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »