Глумац из «Пирата с Кариба» отишао да се бори против Исламске државе, сада не може да се врати кући (ВИДЕО)

Холивудски глумац Мајкл Енрајт одлучио је 2015. да се придружи борби против Исламске државе. Отишао је у Сирију и придружио се курдској милицији, али већ готово две године не може да се врати ни у САД, ни у Велику Британију где је рођен.

Picture Desk by MOS News desk, from journalist Reinhard Keck**

Енрајт (55) је рођен у Манчестеру, али са 19 година је одселио у Лос Анђелес где је почео да се бави глумом. Курдској милицији се придружио пре четири године у жељи да помогне да се порази Исламска држава, а сада живи у Средњој Америци одакле је покренуо онлине кампању «Bring Michael Home» и моли за помоћ док чека повратак у САД.

Пре две године напустио је Сирију и од тада покушава да се врати у Америку. Рекао је да се боји вратити у Велику Британију јер постоји могућност да ће га осумњичити за тероризам будући да се борио на иностраном ратишту.

За «Fox News» је открио да су га уверили да ће му САД дозволити повратак у земљу ако прикупи корисне информације.

«Када сам први пут одлазио из Америке, знао сам да постоји ризик да нећу моћи да се вратим, али нешто ме јако терало да идем. У САД сам дошао са 19 година. Нисам имао радног искуства нити породицу, али то ми је постао дом. Јако волим Америку, желим да будем ту», рекао је.

Пошто је неко време провео у Сирији борећи се на страни Курда, Енрајт је испричао да је покушао да се врати у САД преко Мексика, али ту су га задржали. Прекорачио је време дозвољено америчком визом због чега је задржан шест недеља када су схватили да је био у Сирији. Потом су га пребацили у Велику Британију где су га даље испитивали службеници америчког Министарства националне безбедности, пише «Daily Mail».

Тврди да му је један службеник рекао да ће му дозволити поновни улазак у САД «ако им помогне да ухвате зле момке».

Зато се 2016. вратио у Сирију и прикупио разне информације за америчке обавештајце. Наводно је помогао у испитивању заробљеника Исламске државе те дао низ имена за која је веровао да се ради о америчким, канадским и аустралијским држављанима.

Бивши глумац је рекао да је заувек напустио Сирију у новембру 2017. године, али још увек му нису одобрили улазак у САД упркос чињеници што им је прикупио разне податке.

Енрајт је глумио уз Џонија Депа у филму «Пирати с Кариба: Тајна шкриње» и уз Тома Круза у филму «Ноћ и дан», а појавио се и у неколико ТВ серија попут «CSI», «Закон и ред» и «Агенти SHIELD-а».

Рекао је и да му је недавно један филмски студио понудио улогу у холивудском филму о борби против Исламске државе.

Још раније је причао о томе како се придружио Сиријским демократским снагама предвођеним Курдима, које подржава Америка, а поделио је и снимак себе с другим војницима у борби с фанатицима Исламске државе.

Додао је да се придружио борби против фанатика као добровољац након што је читао вести о бројним силовањима и покољу Јазида, етничке мањине у Сирији и Ираку. Глумац је нагласио да је хтео да освети стотине жена које су борци Исламске државе заробили и држали као сексуално робље, преноси «jutarnji.hr».Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »